Predstava “Nadežda Petrović autoportret u množini” Udruženja niških glumaca rađena po tekstu Miljane Đorđević u režiji Dragane Jovanović biće izvedena u Kumanovu, u Zanatskom domu u četvrtak 7. decembra u 19h.

Kako saopštavaju organizatori, radnja predstave smeštena je u Valjevskoj bolnici gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa, ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana.

Predstava je nastala u produkciji Udruženja niških glumaca povodom sto godina od smrti velike slikarke. U predstavi igraju Bratislava Milić i Dragana Jovanović. Po završetku predstave predviđen je razgovor sa glumicama na temu: “Kultura nasleđa i zaborava”.

– Naša vodilja je bila potreba da se pozabavimo tradicijom koja nije prošlost već kontinuitet. Povezati ono što je danas sa onim što je bilo juče i sa onim što će doći. Tradicija je, u stvari, vizija, snaga i kvalitet da stvoriš nešto dobro u vremenu u kome živiš i stvaraš – ističe glumica Dragana Jovanović.

Realizaciju projekta pomoglo je Ministrastvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijapsorom i Srbima u regionu, Grad Niš, Uprava za kulturu i informisanje uz logističu podršku Kola srpskih sestara iz Kumanova i Kulturno informativnog centra Spona u Skoplju.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI