Umetnici sa prostora Zapadnog Balkana imaju priliku da apliciraju za boravak u rezidencijalnom programu Q21 u Muzejskom kvartu (MQ) u Beču, koji se realizuje u saradnji sa austrijskim Ministarstvom za Evropu, integracije i spoljne poslove.

Prijavljivanje za jednomesečni ili dvomesečni rezidencijalni program, koji će biti realizovan u periodu od januara do decembra 2018. godine, moguće je do 1. jula 2017, prenosi portal SEEcult.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, imajući u vidu perspektivu proširenja Evropske unije, uspostavilo je saradnju sa Q21/MQ za finansiranje stipendija za rezidencijalni boravak umetnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Rezidencije su predviđene za umetnike koji deluju u oblasti likovnih umetnosti, medijske umetnosti, fotografije, umetnosti zvuka, stripa, ulične umetnosti, filma i dizajna, sa specijalnim fokusom na rodna pitanja i feminizam u kontekstu post-jugoslovenskog područja. Radovi umetnika trebalo bi da reflektuju odnose između feminizma, istorizacije umetnosti i proizvodnje znanja.

Rezidencijalni boravak podrazumeva: mesečnu stipendiju u iznosu od 1.050 evra za pokriće troškova i prostor studija za život i rad u Muzejskom kvartu u Beču.

Nema starosnog ograničenja, a potrebno je znanje engleskog jezika.

Prijave treba da sadrže (u PDF formatu): popunjen i potpisan digitalni formular sa kontakt detaljima, motivaciono pismo u kojem se treba osvrnuti na aktuelne projekte i interesovanja, kao i temu koja bi bila u fokusu umetnika prilikom rezidencijalnog boravka u Q21/MQ (maksimalno 5.000 karaktera), kratak i informativan CV (maksimalno 1 strana) i portfolio (maksimalno 5 MB). Prijava se preuzima sa ovog linka.

Od učesnika rezidencijalnog programa očekuje se da pripreme pisani izveštaj nakon okončanja boravka u Q21/MQ.

Prijavljivanje je moguće isključivo na engleskom jeziku, a prijave treba slati do 1. jula na adresu [email protected] (cc to Artistic Director of Q21/MQ Elisabeth Hajek, [email protected]). U naslovu poruke (subject) treba navesti: “MQ AiR 2018”.

Odabrani učesnici biće obavešteni do 10. septembra.

Umetnici iz inostranstva imaju priliku za rezidencijalni boravak u Q21 od oktobra 2002. godine. Za sada je devet studija za boravak i rad na raspolaganju u kompleksu Muzejskog kvarta.

Više detalja na sajtu Q21.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI