Petrija, pričaj nam opet!

Premijera restauriranog klasika domaće kinematografije 15. novembra u Kinoteci u dva termina, a potom Petrija “put pod noge” u deset gradova Srbije

Kultno ostvarenje Srđana Karanovića iz 1980. godine “Petrijin venac”, sinoć je prikazano u čačanskom Domu kulture, sada u novom kvalitetu slike i tona.

Pre 38 godina čuveni reditelj snimio je, po mnogima njegov najbolji film o teškom i tragičnom životu žene iz malog rudarskog mesta u Srbiji, koja se tri puta udavala..

Ovaj klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska.

Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vuisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi – a premijeru digitalno restauriranog klasika srpske kinematografije, posebno su uveličali i oni koji su ovaj film stvarali, glumice Mirjana Karanović i Radmila Živković, producent Milan Cvetković i kompozitor Zoran Simjanović.

Projekcija filma u Beogradu biće održana u četvrtak, 15. novembra u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, u 18h i 20:30 časova. Film će u narednom periodu krenuti put Srbije i biće prikazan u više od 10 gradova.

Podsetite se “Nacionalne klase”

Izvor: MONDO

“Varljivog leta”

Izvor: MONDO

Ne propustite i:

MARATONCI TRČE POČASNI KRUGPROČITAJTE TEKST

KO TO TAMO PEVAPROČITAJTE TEKST

LEPOTA POROKAPROČITAJTE TEKST

KAD BUDEM MRTAV I BEOTEKST O DRAGANU NIKOLIĆU

SPECIJALNO VASPITANJEPROČITAJTE TEKST

Reply
Share this

Film