Povodom prve godišnjice od osnivanja “Pesničke republike” Banatski kulturni centar u Novom Miloševu organizuje 25. novembra, od 12 sati, pesnički maraton državljana ove republike, i onih koji to žele da postanu.

Istovremeno dodeljuje Gramatu “Pesničke republike” za najbolju knjigu koja je objavljena u poslednjih pola veka, a koja nije dobila neku od velikih i relevantnih nagrada.

Svi zainteresovani pesnici mogu do 20. novembra da pošalju po jednu svoju pesmu, čime se prijavljuju za učešće na martonu. Pesmu treba slati na maternjem jeziku (bez obzira da li je objavljena ili ne), ali ne bi trebalo da je duža od jedne A4 strane. Radove slati na mejl:[email protected] Slanjem pesme, autor potvrđuje svoj dolazak na pesnički maraton. U programu će se čitati isključivo poslata pesma, dužine prema propozicijama.

– Pesme onih autora koji budu prisutni na maratonu, biće objavljene u zajedničkom zborniku, koji će autori dobiti na poklon na predstojećem 9. evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u Novom Sadu, marta naredne godine. Autori sami finansiraju putne troškove – saopšteno je iz Banatskog kulturnog centra.

Svaki učesnik koji do sada nije pristupio „Pesničkoj republici“, ali i ljubitelj poezije, može postati njen državljanin i dobiti pasoš i državljanstvo.

Za Gramata „Pesničke republike za propuštenu priliku“ potrebno je poslati jedan primerak knjige, objavljene u poslednjih 50 godina, koja nije dobila neku od velikih i relevantnih nagrada. Knjigu poslati zajedno sa pismenim predlogom udruženja, institucije ili pak individualnih predlagača (najmanje troje) na adresu Banatskog kulturnog centra (JNA 35, 23273 Novo Miloševo), takođe do 20. novembra. Odluka o nagradi biće saopštena na otvaranju manifestacije 25. novembra. O nagradi odlučuju osnivač, vlada i predsednik „Pesničke republike“.

„Pesnička republika“ u organizaciji Banatskog kulturnog centra osnovana je novembra prošle godine u Novom Miloševu kao deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej, koji je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja dobio značajna novčana sredstva po projektu „Grad u fokusu” .

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI