Sedam domaćih filmova se nalazi u konkurenciji za srpskog kandidata za Oskara, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Na konkurs su stigle prijave za filmove „Otac“ Srdana Golubovića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Ðorđevića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Realna priča“ Gordana Kičića i „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića.

Za razliku od ranijih decenija, umesto Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN), izbor srpskog predstavnika za Oskara organizuje FCS, po novim pravilima. Umesto komisije od 11 članova, o kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku odlučivaće sedmočlana komisija. Za ovogodišnji izbor je pronađeno “kompromisno rešenje” i komisija će biti sastavljena od predstavnika četiri reprezentativna udruženja, člana Upravnog odbora Filmskog centra Srbije i “dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta” na predlog UO. Od svih navedenih filmova, jedino „Dara iz Jasenovca“ još nije imala zvaničnu premijeru.

Zbog pandemije, Američka filmska akademija pomerila je ceremoniju dodele Oskara na 25. april 2021, a Srbija, kao i druge zemlje, ima rok do 1. decembra da pošalju ime svog predstavnika.

Podsetimo, prošle godine je srpsku kinematografiju predstavljao film „Kralj Petar I“ Petra Ristovskog.

Reply
Share this

Blic online