Nakon što je početkom novembra u Galeriji “Progres” otvorena izložba našeg nedavno preminulog fotografa Srđana Sulejmanovića Sukija, jednog od najboljih sportskih fotografa u Evropi, od danas će Beograđani moći da vide njegove fotografije i u Knez Mihailovoj.

Naime, danas je otvorena izložba Sukijevih fotografija duž centralne beogradske pešačke zone, a to mu je, inače, bila životna želja – da na kraju karijere otvori izložbu u svojoj omiljenoj ulici. Želju su mu, nažalost posthumno, ispunili prijatelji i kolege.

Suki je bio zvaničan fotograf Formule 1, a pored toga slikao je sve važne sportske događaje u svetu.

Srđan Sulejmanović je bio ne samo dobar čovek i fotograf, on je bio legenda svakog sportskog događaja. Sve kolege, bez obzira iz koje zemlje su dolazili, naučio je da pozdravljaju sa “Zdravo brate” , pa je zato i izložba održana u galeriji “Progres” tako bila nazvana.

Rođen je u Beogradu 1967. godine, a fotografijom je počeo da se bavi krajem osamdesetih. Agenciji EPA pridružio se 1993. godine, od kada je pokrivao brojne događaje – rat na prostoru bivše SFRJ, rat u Iraku, aktivnosti pape, Svetsko i Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i druge sportske događaje širom sveta.

Dobitnik je više nagrada, među kojima i nagrade Sport prize in the 10th Editor and Publisher Photos of the Year Contest.

U jednom intervjuu rekao je da ima jedan od najboljih poslova na svetu za koji je, kako je govorio, neophodno rizikovati i stalno učiti.

Reply
Share this

Blic online