Predstavom “Tako je (ako vam se tako čini) JDP-a, večeras je počeo 22. Jugoslovesnki pozorišni fesitval u Užicu – “Festival prevoda”.

Zavesu regionalne smotre, na kojoj će nastupiti osam pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, digla je profesor dr Nada Popović Perišić, ministarka u Vladi Srbije od 1994. do 1998. kojoj Užičani odaju prizanje kao najzaslužnijoj za osnivanje Festivala.

Početak 22. JPF-a najavljen je vatrometom, zvukom trube koja je odsvirala “Bože pravde” i “Užice, mali Carigrade”, a potom i izložbom Radovana Baje Fujovića čije fotografije su podsetile užičku publiku na predstave izvedene ovde prošle godine.

– Čast mi je i zadovoljstvo da otvorim jedan po mnogo čemu poseban festival. Nastao je u energijom nekoliciine entuzijasta baš u trenutku kada se naslućivali da se ideja zajedništva u kome smo živeli raspada. Upravo u toj ideji traje već 22 godine, okupljajući umetnike sa prostora nekadašnje Jugoslavije i potvrđujući da kultura i umetnost grade mostove razumevanja i zbližavanja. Slogan “Bez prevoda” upravo ističe tu ideju o zajedničkom kulturnom prostoru – rekla je prof. dr Nada Popović Perišić.

Moto 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala je “Za ovo malo duše”, modifikovan stih pesme “Branim” Vaska Pope.

– Grčka Atina je u davna vremena legitimnost svoje moći izvodila iz svojih kompetencija koje su bile ogromne. Ovaj festival tu legitimnost izvodi iz brige o najboljim ostvarenjima, dobrom korišćenju tema, poštovanju auditorijuma, stilu, kapacitetima da se odgovori izazovu, vremenu, ubeđenjima i hrabrosti. Otuda slogan iz pesme “Branim” ima posebnog smisla. Hederlin je govorio: “Živeti, to je braniti jednu formu” – navela je bivša ministarka kulture.

Trupu Jugoslovenskog narodog pozorišta, koja je izvela tekst Luiđia Pirandela, pisan pre sto godina, “Tako je (ako vam se tako čini)” u režiji Jagoša Markovića, dočekala je dupke puna sala Narodnog pozorišta iz Užica. Predstava koju nose Predrag Ejdus, Seka Sablić, Marko Janketić, Branislav Lečić prva se nametnula za neke od deset festivalski nagrada.

Sutra će se, drugog dana JPF-a, Užičanima pokloniti ansambl Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice predstavom “Samoubica” koji je po tekstu Nikolaja Erdmana postavio reditelj Veljko Mićunović.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI