Samo zahvaljujući činjenici da su se neki učesnici odrekli honorara, u Kikindi će od 17. do 19. novembra biti održan 16. Internacionalni džez i bluz festival.

Ovakva stav muzičara omogućava organizatoru, udruženju “Fan Ton Music”, da počasti publiku, pa će ulazak na neke koncerte biti besplatan.

Koncerti će biti održan na tri lokacije, u klubovima, sali Narodnog pozorišta i na imanju “Terra Panonica”, odnosno “Mokrin House” u Mokrinu. Predsednik Udruženja “Fan Ton Music” Dragan Vlajnić kaže da su mu pomoć u pripremi ovogodišnjeg festivala pružili i članovi udruženja, što je bilo neophodno, budući da je izostala podrška velikih dugogodišnjih pokrovitelja.

– Festival ove godine održavamo uz minimalna finansijska sredstva, ali smo, uz velika odricanja, ipak, uspeli da održimo tradiciju. Bila bi velika šteta da je festival izostao. Na naše veliko zadovoljstvo, sklopili smo partnerski odnos sa kompanijom “Terra Panonica” i zajednički ćemo organizovati poslednje veče festivala – kaže Vlajnić.

Prve večeri u Pabu “J” (20.30) sviraće grupa kikindskih bluz muzičara “The Friends” i “The Baswing” iz Novog Kneževca, koji su prošle godine učestvovali na Džez festivalu u Nišu. Treći sastav koji će nastupiti te večeri je “The Gamblers” iz Sremske Mitrovice. Ovi koncerti za publiku su besplatni.

Drugi dan u sali Narodnog pozorišta počeće promocijom mladih talenata, pa će najpre nastupiti sastav iz Kikinde “Devils”. Nakon njih sviratće “Istanbul Night” koji čine muzičari iz Zrenjanina i Kikinde, a treći koncert biće prava muzička poslastica, jer će nastupa Vasil Hadžimanov band, koga kikindska publika zna sa ranijih festivala. Cena ulaznice za ovo veče je 400 dinara u pretprodaji, a 500 na dan koncerta. Ulaznice se prodaju u Turističkoj agenciji „Oaza“ , a na dan koncerta, na biletarnici pozorišta.

Završno veče festivala se održava u „Mokrin Housu” gde će od 20 sati nastupiti crnogorski Enes Tahirović trio uz Podgorice.

– Njihov dolazak u Kikindu poklon je Džez festivala iz Petrovca na moru, u okviru saradnje festivala našeg regiona – kaže Vlajnić iz kikindskog udruženja “Fan Ton Music”.

Zanimljivo je da je festival nastao iz žurki koje su održavane po klubovima kao sećanje na rano preminulog kikindskog muzičara Gezu Balaža, a onda je prerastao u višednevni festival na kojem su do sada nastupala poznata muzičari iz Amerike, Engleske, Makedonije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, sastavi poput „Divanhane“, „Konstantina“, hora „Viva vox“ i muzička imena poput Josipe Lisac, Zdenke Kovačiček, Ane Popović i drugih.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI