Žiri 22. nacionalog konkursa za najbolju fotografiju u medijima – Press Photo Srbija, dodelio je glavnu nagradu Sanji Knežević za fotografiju “U klopci” koja je nastala tokom građanskih protesta u julu ove godine. Među dvanaestoro nagrađenih fotografa su i dvojica fotoreportera „Blica“ Mitar Mitrović i Vladimir Živojinović. Žiri je dodelio priznanja i u sledećim kategorijama:

Nagrada u kategoriji Život – Mina Delić – Devojčica sa balonom.

Nagrada u kategoriji Umetnost – Mina Delić – Tango.

Nagrada u kategoriji Vesti reportaža – Marko Đurica – Pandemija.

Nagrada u kategoriji Život reportaža – Mina Delić – Borba petlova na Filipinima.

Nagrada u kategoriji Portret – Mitar Mitrović – Uzbunjivač.

Nagrada u kategoriji Okolina reportaža – Sinisa Trifunović – Jutra jesenja.

Nagrada u kategoriji Sport reportaža – Vladimir Živojinovic – Nikola ski skakač.

Nagrada u kategoriji Blic vesti – Zoran Petrović – Dva sveta.

Nagrada u kategoriji Foto ilustracija – Marija Erdelji – Krugovi.

Nagrada u kategoriji Ljudi reportaža – Konstantin Novaković – Kurdistanski ples.

Nagrada u kategoriji Portret reportaža – Braca Nadeždić – Pisac Dejan Tiago-Stankovic, skica pisca. Članovi žirija su bili: Marija Janković, urednica fotografije u magazinu „Vreme“, Predrag Uzelac, profesor sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, Igor Rill, urednik Nacionalne geografije Srbija i Dalibor Danilović, fotograf.

Izložba fotografija će biti svečano otvorena u subotu 21. novembra od 19 h u galeriji „Progres“, ugao Zmaj Jovine i Knez Mihailove ulice.

Centar za razvoj fotografije, u saradnji sa magazinom “National Geographic” Srbija raspisuje foto-konkurs “COVID- između javnog i privatnog”. Konkurs se realizuje u dve kategorije : JAVNO – kako je izgledao svakodnevni život i kako su se u njemu ponašali pojedinci, institucije i društvo u celini. Za ovu kategoriju potrebno je priložiti pojedinačne fotografije. Svaki autor može priložiti do 10 fotografija i prihvataju se samo fotografije snimljene u Srbiji. Druga kategorija je PRIVATNO – lične priče o izolaciji ili samoizolaciji.

Fotografije za ovu kategoriju prilažu se u vidu foto-eseja. Svaki autor može priložiti do 20 fotografija. Za ovu kategoriju će se priznavati i fotografije snimljene u inostranstvu, ukoliko je njihov autor državljanin Republike Srbije.

Konkurs je otvoren do 29. novembra 2020. godine, a najbolji radovi konkursa biće izloženi u okviru osmog Festivala fotografije VIZUALIZATOR.

Potrebno je da veličina fajlova bude između 5MB i 10MB, a rezolucija 300ppi, a fotografije slati na adresu: [email protected]

Reply
Share this

Blic online