U ovom našem poslu najinteresantniji su, izuzev pisanja i čitanja kada je čovek nasamo sa knjigom, upravo susreti sa publikom, kazao je Vladimir Pištalo.

U sklopu književnog festivala “Perpetuum mobile NS”, na novosadskom Ribarskom ostrvu održana je promocija knjige “Značenje džokera” (Agora) nagrađivanog pisca Vladimira Pištala. Pored autora, u razgovoru prošlog vikenda su učestvovali i Nenad Šaponja, direktor IK “Agora”, Đeze Bordaš, književnik, a program je vodio Stanko Popović, novinar i publicista. Usled zabrane javnog okupljanja u uslovima pandemije Covid 19, promocija je održana bez publike, a emitovana je uživo na Jutjub kanalu “Putni dnevnik”.

– U Novom Sadu sam sada prvi put u životu dao intervju sa maskom, a drugo, otkad je ova knjiga dobila nagradu “Meša Selimović”, ovo je u stvari prvo književno veče i promocija knjige posle te nagrade – istakao je Vladimir Pištalo. Zbog pandemije su sve ostale promocije otkazane, iako, kako sam autor kaže, “u ovom našem poslu najinteresantnije su, izuzev pisanja i čitanja kada je čovek nasamo sa knjigom, upravo susreti sa publikom”.

– Mi smo mislili, i to bi nam bila velika čast, da ova knjiga bude predstavljena u dva pozorišta, u Narodnom pozorištu u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. I znate ono u životu kad se svaki čovek zapita zašto je nešto dobro… pa pozorište može da primi 350 ljudi, a recimo nedavno sam trebao da budem gost festivala u Istanbulu i pre toga u Frankfurtu pa se ni jedan ni drugi nisu održali i bio je isto ovako lajv striming događaj sa 5.000 ljudi koji su se uredno prijavili da gledaju i slušaju promociju. Znači, u ovoj situaciji potencijalno možete dosegnuti do deset puta više ljudi. Ne kažem da bi to bio moj prvi izbor, ali kada se već nalazimo u ovakvoj situaciji, onda razmišljamo i o onome što bi mogla da bude neka prednost – istakao je Pištalo.

Knjiga “Značenje džokera”, kako je naveo Nenad Šaponja, jeste posvećena smehu, onome što jeste i onome što se kao smeh predstavlja.

– Knjiga je izašla prošle godine u maju, a mi sada pred sobom imamo treće izdanje u kome smo objavili i mišljenja tridesetak kritičara koji su pročitali knjigu. Ova knjiga je pobudila takav interes zato što je drugačija, zato što je razotkrila tu žanrovsku pretencioznu besmislicu… Ona je i pripovedanje i proza i esej i poezija. Vlada stalno izmiče žanrovskoj kategorizaciji i iz knjige u knjigu piše drugačije. Najglobalnije rečeno, pošto on živi malo više od pola u Americi i malo manje od pola u Srbiji, knjiga se bavi čime drugim nego Srbijom i Amerikom, odnosno njihovim kulturnim, političkim, istorijskim fenomenima… I osim te bravuroznosti teksta i stila, uvek ima nekakva otkrića – kazao je Nenad Šaponja. Čitajući delove iz svoje knjige, Pištalo se osvrnuo i na jedan kulturni komentar u našoj zemlji, o kome je pisao u delu o istoriji reklame.

– Moja prababa Vasilija Vuković koja se udala za jednog zeničkog hotelijera bila je u krinolini, utegnuta kao osa, sa nekim ogromnim šeširom i njena sestra, koja se udala u selo Obalj, našle su se na nekom vašaru, a ova sa sela je imala one dukate oko glave. I tako se njih dve gledaju – a to je stvarno istorija naše zemlje, naše kulture – i ova joj kaže: “Na šta ličiš Vasilija?”, a ona joj odgovori: “Na šta ti ličiš?”… E otprilike taj sukob te dve sestre, to je možda komentar naše kulture koja i dalje traje. Ne traje baš u istim oblicima, ali svi to možemo prepoznati i u današnje vreme – ispričao je Pištalo.

VIDEO: Istorijat sajma knjiga

Reply
Share this

Blic online