Kada idem na pozornicu ja moram biti odlična, a ne da izađem samo tako iza svog imena, to nije tako predviđeno. Uvek mogu još bolje – kaže Josipa Lisac u intervjuu za “Blic”.

Jedna od onih koji su zaslužni što je umetnost na ovim prostorima dosegla evropske, pa i svetske tokove. Koja je i posle višedecenijske karijere i dalje jednako aktuelna, hrabra, drugačija i pre svega dosledna. Od prvog albuma „Dnevnik jedne ljubavi“ davne 1973. godine, koji se smatra jednim od najboljim konceptualnih albuma pop roka, kao i jednim od najboljih albuma snimljenih na ovim prostorima, pa sve do danas ispisana je vrlo obimna karijera regionalne muzičke ikone Josipe Lisac.

Za ove prostore heroina po hrabrosti u umetničkom izražavanju, u svakoj suprotnosti sa prosečnim, čega se i sama užasava, snažna ženska figura regionalne scene, oličenje slobode, ima svoju jednu jedinu heroinu.

– To je bila moja mama. Žena koja može izneti kvalitetan život kroz svoj rad i kroz odnos jačeg i slabijeg spola. To mi nikada nije bilo jasno, kako ona može biti slabijeg spola, a ona je sigurno jača nego muškarac. Svet i društvo su željeli napraviti da muškarac bude jači spol. Jedan gospodin je rekao „možda ja mogu podići težu stvar od žene, ali ona je sigurno jača od mene“. Ljepo je videti ženu koja može izneti sebe kao ženu. Volim vidjeti pametnu ženu, koja je mudra i koja razmišlja o svojoj obitelji. Ženu koja je posvećena svemu što je okružuje. To možda nije obitelj, možda je njena karijera. Žena je snažna doma i ona je snažna van svog doma. Ona je svugde izuzetno snažna, ja je tako doživljavam – kaže Josipa. Čak i posle više od 50 godina provedenih na sceni, kaže da se „ipak pred svaki koncert trese kao šiba“.

– Ja itekako razmišljam i promišljam kako ću nešto uraditi, da li sam dovoljno spremna. Glava je puna misli zato što želim na scenu izaći brilijantna. Ja imam svoje ime i prezime i ljudi me znaju, ali moram izaći na pozornicu ispočetka, kao da nikada nisam bila. Kada idem na pozornicu ja moram biti odlična, a ne da izađem samo tako iza svog imena, to nije tako predviđeno. Uvek mogu još bolje – ističe avangardna umetnica.

I dok je danas sve više prilagođavanja modernim trendovima i tokovima, tržištu, Josipa se zasigurno u svojoj karijeri prilagođavala isključivo sebi i kako kaže i dalje samu sebe upoznaje i uči, čemu nikada nije kraj.

– Teško je opstati i biti zapažen i napraviti bum, a još teže je to održati i opet se istaći na neki način. Meni se nije dopadalo da ja skrećem sa svog puta iako se sve mijenja, ništa nije isto kao pre 20, 30 godina. Ja sam ostala na svom putu, ali su me dočekali izazovi, promjene na koje čovek treba biti spreman. Meni se to i sviđa da se vremenom sve mijenja, zato što se onda i čovjek mijenja. Mogu da pokažem i šta sam naučila kroz to vreme, izuzetno mi je da se ne ponavljam, a u tome nema ništa loše. Neko može da misli da se ja mjenjam, šta je u tome loše? Ako se ne mjenjam, ja sam sebi dosadna. Kada bi me netko slušao i čuo jedno te isto to bi bilo nepojmljivo. U krajnjoj liniji i publiku izazivam, provociram, nekome se možda uopće ne svidi, a ipak nekom se to jako svidi, jer se i oni mijenjaju i osjete da to nije isto kao prije 30 godina. Važno je osvježiti se, svaki dan je novi dan i trebao bi se osvježavati. Tu se krije pitanje, kako opstati. Tako da se svaki dan osvežiš, nešto novo doneseš, da ideš u rizik, a biće divno ako uspiješ opstati – otkriva Josipa svoju tajnu.

A sledeća pozornica na kojoj će iznova pokazati zašto je neponovljiva, a njena muzika vanvremenska je u Novom Sadu i to u okviru programa kojim će biti otvorena godina titule Evropske prestonice kulture, koju “Srpska Atina” nosi za 2022. godinu. Josipa Lisac, uz svoje kolege Damira Urbana i Matiju Dedića, ali i brojne druge evropske i domaće umetnike, upotpuniće taj svečani dan, 13. januar, a ovu autentičnu divu publika će slušati u novosadskoj Sinagogi. Ceo program svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu 13. januara možete pronaći na sajtu docekns.rs

Reply
Share this

Blic online