Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i spomen sobu posvećenu žrtvama i najavio proširenje mandata vladine komisije za nestale i na ubijena i kidnapovana lica.

Rekao je da će biti postavljena spomen soba za sve kosovskometohijske i druge žrtve i poručio da se nada da ćemo uspeti da sačuvamo svoju zemlju i da nemamo više ovakvih spomen spoba.

Vučić je naveo da je na ovakvom mestu teško racionalno govoriti, ali da će se pokušati, ako postoje bilo kakve osnove sumnje da se vode istrage protiv počinioca zločina.

U tom smislu predsednik Srbije je rekao da se ne može mnogo očekivati, ne zato što nema želje da se to uradi, već zbog toga što je puno vremena prošlo.

“Mi Srbi, i ponosan sam na to, uspeli smo da pokažemo poštovanje prema žrtvarma drugih naroda i osudimo mnoge, koji su sa srpskim imenom i prezimenom počinili zločine. A, ono što me boli je da malo gde možete da naiđete na iskrenu suzu zbog bilo koje srpske žrtve u međunarodnoj zajednici” rekao je Vučić.

Pošto se to neće dogoditi, dodao je Vučić, moramo mi da pokažemo veće poštovanje prema našim žrtvama.

“Moramo da kažemo da su i naše žrtve bile ogromne, da smo izgubili mnogo ljudi, da je na stotine hiljada ljudi napustilo svoja ognjišta, da o tome treba da govorimo, rešavamo probleme, ali i da ne zaboravimo na one koji su branili svoju zemlju i one koji su bili krivi samo zato što su pripadali srpskom rodu”, dodao je.

Vučić je naveo da smo uspeli da ekonomski brod koji je tonuo izvučemo na površinu, ali da smo ponovo ušli u politički nemirne vode u regionu ne svojom krivicim.

On je izrazio nadu da ćemo uspeti da sačuvamo svoju zemlju i da nećemo više imati spomen soba poput ove koju su danas obišli i poručio da će učiniti sve da se pomogne porodiocama žrtava.

Udruženje su posetili sa Vučićem i ministar rada Zoran Đorđević, ministar za inovacije Nenad Popović, šef Kancelarija za KiM Marko Đurić i patrijarh srpski Irinej.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI