Zbog obilnih padavina u Hrvatskoj i BiH stanje je alarmantno i već su se javile poplave na manjim bujičnim rekama, proglašene su vanredne situacije u pojedinim mestima u BiH, u nekim i stanje prirodne nesreće, a jedno dete je nestalo u bujici. Imajući u vidu da ozbiljnijih poplava u Srbiji još nema, postavlja se pitanje da li smo ovaj put, na petu godišnjicu velikih poplava, uspeli da se “izvučemo” samo sa pljuskom.

I malo snega, doduše. Naime, dok je u gotovo celoj Srbiji juče padala kiša, na Zlatiboru i Kopaoniku i u Sjenici sinoć je padao sneg.

Prema podacima RHMZ za juče u 20 sati, na Zlatiboru i u Sjenici padao je slab sneg, a na Kopaoniku umerenog intenziteta. Na Zlatiboru je temperatura bila jedan stepen, a u Sjenici i na Kopaoniku na nultom podeoku.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), vodostaj je najviše porastao na Savi kod mesta Jamena (155 cm), na Drini kod Bajnine Bašte (178 cm), na Jadru kod Lešnice (175 cm), a rekorder je Kolubara kod Draževca, gde je vodostaj porastao za čak tri metra i 17 centimetra.

Takođe, Tamnava kod Ćemanovog mosta narasla je 160 cm, Zapadna Morava kod Kratovske stene 123cm, Skrapež kod Požege 116, Pek kod Kučeva 120, a Beli Timok kod Zaječara 160 centimetra.

Iako neke od ovih brojki deluju alarmantno, s druge strane, uglavnom su daleko od granice odbrane, čak i one redovne.

Tako da, iako je vodostaj Kolubare značajno povećan, trenutni nivo ove vode nalazi se na visini od 484 cm, a potrebno je da dostigne 640 da bi se aktivirala redovna, odnosno 800 centimetara za vanrednu odbranu.

Kao što se može zaključiti iz podataka hidrološke tabele, Tisa i Tamiš su u opadanju, dok Dunav, Sava i Velika Moprava imaju tendenciju rasta vodostaja. Da li to znači da opasnost na ove tri velike reke nije prošla?

“Bez posledica i problema”

Prema tvrdnjama zvaničnika, izleda da bojazni nema.

Kako je danas izjavio načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić, obilne padavine koje su pogodile BiH i Hrvatsku odraziće se na Savu, ali vodostaj neće praviti probleme u Srbiji.

– Padavine koje su najavljivane, praktično su prošle, na našu sreću, bez ikakvih posledica – izjavio je on.

Nikolić je dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte.

Umeren porast do 17. maja

Međutim, RHMZ je objavio i hidrološko upozorenje, da će vodostaji na Mlavi, Peku i Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, do petka 17. maja, biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Oni dodaju i da će vodostaji na Savi narednih pet dana biti u većem porastu sa prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca danas i sutra, a 17. maja, u petak, prevazilaženjem granice vanredne odbrane od poplava.

Još jedni mapa i grafikon sa sajta RHMZ-a ilustruju porast podostaja u Srbiji. Tako, tokom današnjeg dana, sve navedene reke pokazuju tendenciju rasta, koja će se zadržati i sutra, kada će stagnirati na pojedinim rekama. Stagnacija se prognozira na Ljigu, Ubu, Tamnavi, Kolubari i Jadru, a zanimljivo je da su upravo ove reke juče beležile značajan porast vodostaja.

Sutra pretežno oblačno, mestimično kiša

Prema najnovijoj prognozi RHMZ-a, u Srbiji će sutra biti pretežno oblačno, na severu uglavnom suvo, u ostalim krajevima mestimično sa kišom, posle podne na jugu i istoku i sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar će biti slab i promenljiv, a najniža temperatura kretaće se od 6 do 10 stepeni, najviša dnevna iznosiće od 13 do 19, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu će sutra biti pretežno oblačno, veći deo dana suvo, samo je posle podne moguća kratkotrajna kiša. Vetar će biti slab, promenljiv. Najniža temperatura 7, najviša dnevna 14 stepeni Celzijusovih.

Za vikend toplo i sunčano, posle opet kiša

U petak će biti promenljivo oblačno i toplije, na severu suvo, u ostalim krajevima mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Za vikend uglavnom sunčano i još toplije. Za nedelju, krajem dana, prognozira se naoblačenje sa zapada koje će uveče i tokom noći usloviti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Od ponedeljka promenljivo sa lokalnom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom i temperaturom u manjem padu.

Godišnjica poplava u Srbiji

Podsetimo, sutra, 16. maja, biće peta godišnjica od kada je, u ranim jutarnjim satima, nastala bujica nezapamćenim izlivanjem Tamnave i Kolubare, kao posledica izuzetno jakih višednevnih kiša. Obrenovac je tada potpuno poplavljen.

Grad je poplavljen u intervalu između tri i sedam časova tog jutra, a samo manji delovi Obrenovca su izbegli poplavni talas. Nekoliko desetina ljudi je poginulo.

Reply
Share this

Blic online