Kažu da Beograd čine ideje. U prilog tome govori više od 1.000 predloga, ideja koje su Beograđani poslali povodom kampanje „Beograd grad Vaših IDEA“ a od kojih je, glasovima Beograđana, IDEA odabrala 11 koje će realizovati. Cilj kampanje nije samo ulepšavanje Beograda već i promovisanje pravih vrednosti koje ga čine kulturnom prestonicom. Jedna od odabranih je ideja udruženja „Čilo i vedro“, a nešto više o ideji saznali smo od Kristine Đurasinović, ideotvorca prve realizovane ideje.

Vaša družina je jedan od pobednika kampanje „Beograd grad Vaših IDEA“. Kako ste regovali kada ste saznali da je baš vaša ideja izabrana?

Ceo tim je bio radostan, jer velika je stvar kada vaša ideja dobije život. Kampanja je više nego originalna i daje šansu Beograđanima da direktno učestvuju u njoj, svojim idejama, glasovima, što do sada nije bilo viđeno kod nas. Naša družina je idejom o postavljanju poezije na 80 stajališta gradskog prevoza želela da razbaruši rutinu i ponudi nešto smisleno i romantično. Zajedništvo i buđenje topline je nešto čemu težimo, a poeziju volimo jer otvara nove svetove u nama samima.

Čime ste bili inspirisani kada ste smišljali predlog i zbog čega ste se odlučili za mlade pisce?

Inspirisani smo energijom stihova, rečima koji dodiruju naše snove. Svi mi imamo magični deo sebe koje vapi za razvojem i čuvanjem. Takođe momenat iznenađenja nas pokreće, jer niko ni ne pomišlja da na jednoj stanici gradskog prevoza može otkriti možda svoju novu omiljenu pesmu.

Da li smatrate da se vaša ideja dopala građanima i da li mislite da su prepoznali njenu vrednost?

Beograđani su već prepoznali značaj naše ideje, time što su glasanjem doprineli njenom ostvarenju. To je velika čast i ispunjenje. Poezija je ipak važna i tome svedoče mnogobrojne reči podrške. Raduje nas prepoznavanje ove ideje kao nešto potrebno i osvežavajuće.

Kako ste izabrali pesme koje su na stajalištima širom Beograda?

Nakon upućenog javnog poziva, stizalo nam je dosta pesama, ali jedini filter je bio da su one životne, pozitivne i da nadahnjuju na zdrave misli.

Za kraj, da li smatrate da je ovo bila prava ideja za Beograd?

Jeste, jer otvara nove dimenzije rutinskih stvari kao što je čekanje gradskog prevoza. Smisao i dubina mogu biti na svakom ćošku grada, ako smo dovoljno otvoreni, razigrani i spremni da se nasmešimo iznutra. Ništa lepše nego stvarati akcije koje ljudi prepoznaju, a sve sa potrebom da više cenimo život.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI