Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević izjavila je da je od početka godine bilo nekoliko incidenta nasilja, u kojem je ubijena jedna devojka i slučaj porodičnog nasilja kada je nasilnik izvršio samoubistvo.

Ona je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da je Novu godinu obeležio slučaj ubistva devojke iz okoline Subotice i slučaj porodičnog nasilja na Novom Beogradu.

– Od početka godine imali smo nekoliko prijava nasilja. U Segedinu je ubijena devojka iz okoline Subotice, dok je 2. januara došlo do porodične svađe u kojoj je nasilnik izvršio nasilje nad suprugom i ćerkom, a potom izvršio samoubistvo. U Austriji su prijavljena nekoliko slučajeva porodičnog nasilja čiji su učesnici naši državljani – navodi Stanojevićeva.

Navodi da Zakon o sprečavaju nasilja u porodici daje rezultate, ali da treba nastaviti sa borbom.

Pročitajte još

– Nasilje u porodici je tema protiv koje se svi borimo. Naš cilj je da se ono smanji, ali dva drastična primera nasilja u 2017. od kojih bi izdvojila ubistvo ispred Centra za socijalni rad nam ostavljaju težak utisak i pitanje da li mere koje imamo mogu da spreče nasilje. Ali prema pokazateljima koje imamo verujem da će ova godina biti bolja – kaže Stanojevićeva.

Kad je reč o radu policije, tužilaštvu i Centru za socijalni rad, navodi da se oseća velika razlika u pozitivnom smislu.

Stanojevićeva, osvrćući se na globalnu kampanju protiv seksualnog uznemiravanja žena iz Holivuda, navodi da je seksualnog uznemiravanja bilo i da će ga biti.

– Na žalost žene su vrlo često na meti seksualnog uznemiravanja. Njega je uvek bilo ne samo u Holivudu, već i širom sveta, u organizacijama gde poslodavci zloupotrebljavaju svoje saradnice koje zbog straha ne dobijanja ili gubitka posla nasilje ne prijavljuju – smatra Stanojevićeva.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI