Spisateljica Natalija Dević, koja je strahovala za život zbog pretnji prethodnog vlasnika stana u Humskoj ulici u Beogradu, može da odahne jer je njenom progonitelju izrečena privremena mera zabrane prilaska.

Natalija sada ima poruku za sve žene koje trpe psihičko ili fizičko nasilje.

– Prošle nedelje, devet meseci od podnošenja krivične prijave, čoveku koji me uznemirava izrečena je mera da ne sme da priđe ni meni ni zgradi u kojoj stanujem. Ne sme ni na koji način da mi se približi ni obrati jer u suprotnom ide u pritvor. Za mene, to znači da posle godinu dana mogu da izađem iz stana i da se ne osvrćem preko ramena. Ali, nije kraj. Iako je naš pravosudni sistem komplikovan i spor, ja nisam neko ko odustaje. Za svoje se borim do kraja – priča Natalija Dević.

Ona upozorava da se mora više pisati i pričati o nasilju, naročito nad ženama i decom, i to pre nego što se tragedije dogode, jer će na taj način nasilnik biti javno obeležen. Između ostalog, zahvaljujući pisanju „Blica“ se, kaže, oslobodila progonitelja, te je odlučila da poruči ženama kako da se izbore sa nasiljem.

– Budite uporne dok ne naterate sistem da reaguje. Ne ustručavajte se da kažete policajcima, tužiocima u lice kao što sam ja činila: „Ako meni ne pomognete sada, u okviru svojih nadležnosti, sutra se isto može desiti vašoj ćerki, majci, sestri!“ Kad izgovorite takve reči, drugačije vas ljudi čuju i prestanu da vam savetuju da „nađete neko muško da reši tu stvar“. Jer pesnice ne rešavaju ništa. Tako da, ako se ne borite same za sebe, ko će to uraditi za vas? – poručuje Devićeva i dodaje da, nažalost, nema drugog načina.

Spisateljica smatra da žene ne sprečava samo strah od osvete nasilnika, od nekoga ko je fizički jači, da prijave slučaj, već i strah od skupog i komplikovanog procesa.

– Svugde u svetu velike, poznate adovkatske kancelarije besplatno primaju određeni broj klijenata koji ne mogu da plate tužbe i slično. Krajnje je vreme da i srpski advokati uvedu ovaj human običaj u praksu i da se sa jednakim žarom bore za njih. Onda će se i poverenje u pravosudni sistem i advokatsku profesiju u celini podići na viši nivo, pa se nasilje neće rešavati „balkanski“. To će promeniti celokupan odnos društva – zaključuje Natalija.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI