Oko 80 građana okupilo se danas ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Nemanjinoj ulici protestujući zbog nasilja i skorašnjih ubistava žena ispred Centra za socijalni rad, a među okupljenima su bile i Žene u crnom, kao i Mreža žena protiv nasilja.

Okupljeni su zviždali, nosili transparente na kojima je pisalo „Stop nasilju nad ženama“, „Strože kazne za nasilnike“, „Država ženama ne veruje“, i vikali „Dosta je“ i „Ostavke“.

Među okupljenima je bila i Staša Zajević iz organizacije Žene u crnom, kao i Mreža žena protiv nasilja, ali i građani koji su došli da se bore protiv sistema zbog kojeg su, kako kažu, najugroženije žene.

Povod je bilo ubistvo žena ispred Centara za socijalni rad u Novom Beogradu i Rakovici gde je, pored majke ubijen i četvorogodišnji dečak.

– Nekoliko godina unazad nema sistemskih reakcija države na ubistvo žena. Ubistvo se prihvata kao normalno. Sada se postavlja pitanje kako je moglo da bude ubijeno dete? Ne govorimo o sitnim stvarima, već o tome da su žene mrtve. Zakon se promenio, ali se ništa nije promenilo suštinski. Pored primene zakona, tražimo i odgovornost svih koji su u lancu odlučivanja zbog kojih je došlo do ovakve tragedije – rekla je jedna od okupljenih žena i dodala da bi policija trebalo da štiti svoje građane, a ne institucije od građana.

Ovo je prvi dan protesta i oni bi, kako poručuju, trebalo da budu vidljiviji i radikalniji. Slažu se da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna, prilično dobar, ali se, kako kažu, ne primenjuje.

– Prvi put je u zakon ušla ideja da nasilje nad ženama od strane muškaraca, treba da bude stvar javne politike. Međutim, rešavanje tog problema mnogo zavisi od ljudi koji rade u institucijama i, nažalost, skorašnja dva ubistva su pokazatelji da se jedino političkim angažmanom te stvari mogu rešavati. Cilj ovih protesta je da se institicijama, čelicima u ministarstvu i policiji skrene pažnja, da se alarmira javnost – poručila je Sandra Lalatović koja je došla da protestuje kao slobodan građanin.

Okupljeni najavljuju nove proteste, a kada će se održati za sada je nepoznato.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI