Oko 50 odsto srednjoškolaca iz 18 škola sa područja grada Jablaničkog okruga smatra da Evropska unija (EU), za razliku od Rusije, nije prijatelj Srbiji, ali bi čak njih 60 odsto potražilo svoju šansu u toj uniji.

Ovo su u suštini rezultati istraživanja o stavovima srednjoškolaca o EU iz Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Bojnika i Medveđe, koje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije Vlade Srbije preko organizacije EPUS Leskovac uz podršku ovdašnje Tehničke škole „Rade Metalac“.

Nešto više od 50 odsto srednjoškolaca smatra da je EU nepravedna prema Srbima, 47,2 odsto da u EU mali narodi propadaju, 48,6 da su narodi EU uobraženi i da omalovažavaju Srbe, a 51 odsto ispitanika misli da “EU nudi med i mleko, a nas će samo iskoristiti”.

Srednjoškolci su pokazali skepticizam i po pitanju slobode za Srbiju u EU, pa tako njih 44,7 odsto smatra da će Unija umanjiti slobode koje sada ima, 41,2 odsto da će EU uništiti srpski nacionalni identitet i 50,4 odsto da su EU i Srbi “različiti svetovi gde niko nikoga ne razume”.

– Sa druge strane, ti isti mladi ljudi su odgovarali da bi rado, kada završe škole, otišli da rade u toj istoj Evropskoj uniji jer se tamo bolje živi, ali istovremeno ne misle da bi i Srbiji bilo bolje u njoj – kaže Suzana Dimitrijević iz EPUS-a.

Kod anketiranih srednjoškolaca u leskovačkom kraju prisutan je i evro-entuzijazam, budući da 60,1 odsto smatra da Evropska unija otvara mogućnosti za mlade, da EU poštuje različitosti svakog naroda (43,1%), da EU podržava različite veroispovesti (52,6%) i da nam ulazak u EU otvara mogućnost razvoja (53%).

– Ovim istraživanjem je osvetljena potreba za boljim informisanjem mladih o evropskim integracijama Srbije, što je pre svega zadatak za škole i medije, jer jedino dobra informisanost i činjenice mogu pomoći da se prevaziđu predrasude koje postoje – zaključuju u EPUS-u.

I beogradski studenti protiv

Centar za međunarodnu javnu politiku nedavno je istraživao stavove studenata Beogradskog univerziteta o spoljnoj politici Srbije. na pitanje da li su za uzlaz u EU uniju čak 39, 7 odsto akademaca bilo je protiv, “za” je reklo njih 28,9 odsto. Čak 22,4 odsto studenata nije imalo stav, a osam odsto ne bi ni glasalo.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI