Ni posle 11 dana 109 stanara, rukovodstvo “Vodovoda”, Policijska uprava, Osnovno javno tužilaštvo i gradski establišment ne znaju ko je prvih novembarskih dana zagadio pijaću vodu u soliteru A u centru Vranja.

Strasti su se uskovitlale 3. novembra ujutru, kada su zaprepašćeni vlasnici 37 stanova spazili da iz slavina teče plava voda i alarmirali “Vodovod”, policiju i pravosuđe. Danima traje opsežna potraga za vinovnikom akcidenta u vodovodnoj instalaciji, ali neobična istraga još tapka u mestu, a ono što se zna jeste da je u plavoj vodi oštrog mirisa bilo fenola, deterdženta i bakterija..

Menadžment Javnog preduzeća “Vodovod” 3. novembra zvanično je obavestilo Skupštinu stanara da je voda zagađena i zbog ispitvanja i ispiranja vodovodne meže zavrnuti su ventili, zbog čega su slavine bile suve nekoliko dana.

Direktor “Vodovoda” Goran Đordjević izjavio je da je voda za piće ispravna do priključka na višespratnicu u poslovno-stambenom bloku Pošta-banka.

– Stanari tehničku vodu koriste od 10. novembra. Analize uzoraka u Zavodu za javno zdravlje potvrdile su da je u vodi plave boje bilo fenola i deterdženta. Kada smo 10. novembra pustili tehničku vodu, uzeli smo uzorke i poslali higijenskom zavodu. Od Zavoda za javno zdravlje juče smo dobili rezultate analiza, koji pokazuju da je značajno smanjen sadržaj fenola i deterženta u vodi. Posle trodnevnog ispiranja instalacije, ponovo smo 13. novembra poslali uzorke vode. Rezultate treba da dobijemo sutra i očekujemo da će stanari do kraja nedelje ponovo piti ispravnu vodu – rekao je novinarima direktor Goran Đorđević.

Zbog raznoraznih nagađanja, špekulacija i čaršijskih naklapanja, u razrešenje misterije plave vode u soliteru A angažovani su veštaci hidro, mašinske i građevinske struke. A skupština stanara u soliteru A u Vranju Osnovnom javnom tužilaštvu podnela je 6. novembra predstavku zbog vodezagađene fenolom, deterdžentom i bakterijama.

Osnovno javno tužilaštvo podnelo je Policijskoj upravi zahtev za otkrivanje nepoznatog počinioca krivičnog dela zagađivanje vode za piće i rukovodstvo “Vodovoda” podnelo je 8. novembra krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog ovog nedela.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI