Pljusak i zahlađenje koji su Srbiju pogodili za vikend su manje-više svo osveženje koje nam sleduje u junu.

Danas su temperature više za čak 10 stepeni u odnosu na prethodna dva dana, sa u proseku maksimalnih 29 stepeni, dok nas već od sutra očekuje početak letnjih vrućina.

Temepreture će tako već od sutra polako da rastu, pa se u petak u Srbiji očekuje maksimalnih 35 stpeni, koliko je prognozirano za Kragujevac. U ostatku Srbije maksimalne dnevne temperature biće svega stepen manje, odnosno 34.

– Očekuje nas više stepeni nego u tropskim krajevima, gde termometar pretežno ne prelazi 32 stepena Celzijusovih. Nakon kratkog predaha ponovo dolazi topli period i temperature od 30 do 34 stepena. Na teritoriji cele Srbije biće uglavnom sunčano, a retko se može zabeležiti kratkotrajni pljusak i to mahom u večernjim satima – kaže Nedeljko Todorović, meteorolog koji dodaje da ulazimo u period pravih letnjih vrućina.

Kako navode u Republičkom hidrometeoorološkom zavodu možda tek u nedelju tokom noći tek ponegde padne kiša, ali je i to pod znakom pitanja.

Temperture će sve do kraja juna “šetati” od 30 pa sve do 35 stepeni, a isto se očekuje i za naredni mesec.

U sredu počinje leto

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi počinje u sredu, 21. juna, u 6.25 sati. Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Leto će trajati do 22. septembra, kada počinje jesen.

Video: Svi temperaturni rekordi Srbije

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI