Prema poslednjim statistikama u našoj zemlji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 procenata. Ovi podaci su posebno alarmantni kod dece školskog uzrasta. Svako treće dete je gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” taj procenat se iz godine u godinu povećava.

“Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike”, kaže načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Zorica Jovanovski koja je na okruglom stolu u organizaciji Delez Srbije, istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

U porastu je i broj roditelja koji dovode decu kod nutricionista, u želji da dobiju prave savete u vezi sa njihovom ishranom. „Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka nebirajući vreme, i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku“, kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

Olimpijski šampion Vanja Grbić istakao je da sport može da bude igračka u službi zdravlja, ali da zdravlje ne sme da bude igračka u službi sporta. „Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti,” upozorio je naš poznati sportista. Đaci osnovnih škola u Beogradu imaju na raspolaganju nutritivno izbalansiran i hranljiv obrok koji će doprineti njihovoj pravilnijoj ishrani i razvoju. Reč je o “Super-ručku” koji je kompanija Delez Srbija razvila uz pomoć nutricionista i u saradnji sa institutom “Batut”. Isključivo u radnjama Maxi i Shop&Go u ponudi su četiri kombinacije ovog novog nutritivno izbalansiranog obroka koji zadovoljava osnovne potrebe za ručkom dece školskog uzrasta. „ Istraživanja pokazuju da deca, ne tako retko odlaze u školu bez doručka i onda često posežu za namirnicama koje ne mogu da ispune osnovne zahteve za pravilan psiho-fizički razvoj deteta. Zato smo osmislili koncept Super-ručak kako bismo pružili deci mogućnost da naprave zdrav izbor, a roditelji da budu sigurni u pravilnu ishranu dece dok su u školi“, izjavila je Katarina Bošković, direktorka kvaliteta i bezbednosti proizvoda u kompaniji Delez Srbija.

Škola, kao vaspitno obrazovna ustanova, trebalo bi, i mora, prema rečima Snežane Knežević, direktorke Osnovne škole Vladislav Ribnikar, da razvija deci svest o zdravoj ishrani. “Moramo svi zajedno da radimo sa našom decom, kroz programe i različite aktivnosti sa ciljem da dobijemo kompetentno mlado biće koje je, između ostalog, edukovano o važnosti zdrave ishrane, ali i odgovorno prema svom zdravlju kad odrsate“, istakla je direktorka.

Pored Super-ručka, samo na policama Maxi, Tempo i Shop&Go radnji, početkom maja naći će se jos jedan ekskluzivni proizvod za decu. Reč je o specijalnoj testenini “Pastolinci” koja je će biti obogaćena vitaminima A i D, a čiji je oblik prilagođen deci.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI