Komemoracija Raši Popovu, dečjem piscu, glumcu i novinaru, koji je preminuo prekjuče u Beogradu u 84. godini, održava se danas u zgradi Radio-televizije Srbije, gde se okupilo oko sto njegovih prijatelja, poštovalaca i članova porodice.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a odmah nakon toga prisutnima je pušten odlomak iz jedne Rašine emisije u kojoj priča o starosti.

– Ne može Raša da bude pokojni. Nadam se da ćemo već sutra nastaviti da živimo kako nas je čika Raša učio – rekla je Ana Marija Simonović ispred RTS-a na početku komemoracije.

Kako je rekla, Raša je život doživljavao kao šalu, ali je razmišljao i kao filozof.

Raša Popov je rođen 26. juna 1933. godine i bio je književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik “Mokrinskih novina”, ali i zvezda dečje televizijske emisije “Fazoni i fore”. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

Obeležio je detinjstvo mnogih generacija. Bio je autentična pojava na ovim prostorima, posedovao je neodoljivi šarm i harizmu.

Bio je sjajan narator koji je na vrlo jednostavan način oduvek umeo najmlađoj publici da dočara suštinu veoma ozbiljnih pojmova. Većina starije generacije ga se seća iz prvog serijala “Fazoni i Fore” (1993), oni nesto mlađi iz drugog serijala (2002). Zajedno sa Ljubivojem Ršumovićem realizovao je četrdeset nastavaka TV serije “Šešir bez dna”, u kojoj Raša na čudesno lak način iz svog velikog iskustva, znanja i mašte, kao i iz zbilje oko nas, sklapao poučne priče o biljkama, životinjama, ljudima, o raznim događajima i pojavama u kojima se kriju odgovori na mnoga dečja pitanja.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI