Rekonstrukcija i modernizacija barske pruge od Resnika do Vreoca u dužini od 35 kilometara je završena i danas zvanično puštena u saobraćaj, a voz je ispratila sa Glavne železničke stanice Beograd potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Puštanju te deonice u saobraćaj je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Resnik -– Vreoci su prva faza ukupnih radova na obnovi deonice Resnik -– Valjevo dužine 77 kilometara, koja je deo Aneksa 4.1 osnovnog Ugovora o ruskom državnom kreditu za modernizaciju srpskih železnica od 800 miliona dolara. Završetak kompletne deonice Resnik – Valjevo je planiran za polovinu novembra 2017.

Mihajlović je rekla da će se završetkom obnove te deonice putovanje skratiti na jedan sati i 15 minuta – sa dva sata i 10 minuta.

– Nadamo se da ćemo u narednih godinu ili dve pokrenuti i rekonstrukciju i modernizaciju kompletne barske pruge kroz Srbiju. Da je vratimo ponovo na projektovane brzine. Procenjena investicija za to je oko 220 miliona evra i radimo na tome, razgovramo sa partnerima o tome nadamo se da ćemo s početka jeseni imati konkretne informacije o tome – naglasila je ona.

Vrednost radova na deonici Resnik – Valjevo iznosi oko 80 miliona dolara sa učešćem Srbije, kao Investitora u iznosu od 15 odsto. Projektnu dokumentaciju je uradio Saobracajni institut CIP, a radove izvodi ruska kompanija RŽD Internešnl sa domaćim podizvođačima. Rekonstrukcija ovog dela magistralne pruge zapocela je 07. jula 2016. godine.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI