„Međunarodni dan porodice je dan kada svi treba da se podsetimo na ulogu porodice i njenog značaja. Prvi koraci u procesu reforme sistema socijalne zaštite u Srbiji, doveli su do značajnog smanjenja broja dece u rezidencijalnoj zaštiti, a tom uspehu doprineo je i razvoj hraniteljstva. Zahvaljujući toj reformi, Srbija je danas jedna od zemalja sa najnižom stopom institucionalizacije dece u Evropi“, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na otvaranju svečane konferencije povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice u Palati Srbija u Beogradu.

Ministar je istakao da je zajednički zadatak svih nas koji živimo u Republici Srbiji da sačuvamo i ojačamo instituciju porodice, da podstaknemo podelu odgovornosti između roditelja i društva i da pružimo jedni drugima podršku u ostvarivanju onoga što je najveće dobro za decu.

– Svaka porodica treba da na najbolji način ostvaruje pravo svakog deteta da živi u bezbednom i podsticajnom okruženju. Duboko verujem da radimo pravu stvar i u najboljem interesu dece i porodice kako bi njen značaj u budućnosti bio daleko bolji i kako bismo samim tim Srbiju približili najrazvijenijim zemljama – istakao je Đorđević.

Na kraju obraćanja ministar je posvetio citat svojoj ćerki kojim je istakao važnost dobrog odnosa između oca i ćerke, a zatim ga uputio i svim prisutnim damama, jer su i one nečije ćerke.

Novinar televizije “Pink”, Mihajlo Pavić, koji je nakon smrti majke i bake odrastao u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj istakao je da je sistem socijalne zaštite izuzetno unapređen nakon dolaska ministra Đorđevića na čelo resornog ministarstva i zahvalio mu se što se i lično zalaže da deca koja odrastaju bez roditelja imaju sve uslove za bezbrižno detinjstvo.

– Svaka loša stvar koja vam se dogodi u životu donese i nešto dobro na kraju. Ja sam imao tu sreću što sam odrastao u ustanovi koja mi je pružila velike šanse i bila moje svetlo na kraju tunela. Postao sam stipendista, završio fakultet, a danas uspešno obavljam posao kojim sam uvek želeo da se bavim – poručio je Pavić.

Svoje životne priče i odrastanje u hraniteljskim porodicama sa prisutnima su podelile i osnivač udruženja “Moj krug” Maja Spasenović, kao i apsolvent Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Katarina Ašić Lisić.

Na kraju, ministar Đorđević uručio je zahvalnice zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite, koji su se u proteklom periodu posebno istakli svojim zalaganjem i angažovanjem.

Reply
Share this

Blic online