Na ovogodišnjoj F8 globalnoj Fejsbuk konferenciji u San Hozeu u Kaliforniji, Mark Zakerberg je odlučio da preradi njihov desetogodišnji plan iz 2016, i da realizaciju svih ciljeva skrati na pet godina. Takođe, dve stvari bez kojih sada ne možemo, verovatno će biti sahranjene, ako se njegov plan ostvari. To su smartfon i TV aparat.

Stručnjaci iz Fejsbuka očekuju da će uspeti da pretvore veštačku inteligenciju, internet konekciju i virtuelnu stvarnost u održive delove svog poslovanja tokom naredne decenije.

Kako bi se ubrzao rast pojačavanja relanosti, Zakerberg je predstavio platformu “Camera Effects”. Ona je u osnovi skup različitih alata za developere širom sveta, koji uz pomoć njih mogu da izgrade aplikaciju izmenjene realnosti (AR – augmented relaity), kojima ćete moći da pristupite preko postojeće aplikacije Fejsbuk kamere. Teoretski, to bi otvorilo otvorilo vrata Fejsbuku da bude domaćin jednog fenomena kakav je Pokemon Go igrica.

Iako je ova najava izgledala prilično bezazleno, nema greške da je Fejsbuk još jednom sebe stavio u direktno nadmetanje sa Guglom i Eplom, pokušavajući da stvori aplikaciju i alate o paralelnom univerzumu, koja se ne oslanja na pametne telefone.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Zakerberg je već dugo razočaran što Fejsbuk nije do sada izgradio sopstveni kredibilan operativni sistem za pametne telefone.

Još samo jedan korak…

Ovaj put, međutim, Fejsbuk je takođe objavio rat gotovo svima u tehnološkoj industriji, piše sajt Bussines Insider. Iako je potrebno najmanje deset godina da se to desi, iz Fejsbuka najavljuju da je potreban još samo jedan korak u sporom maršu ka smrti pametnih telefona i usponu još čudnije, fantastičnije i uzbudljivije budućnosti u tehnološkom svetu.

Ne treba vam televizor… u fizičkom smislu

Zakerberg je tokom konferencije F8 pokazao kako da imate virtuleni ekran u svojoj dnevnoj sobi, veći od vašeg televizora, a da pritom on fizički nije u sobi.

– Ne treba vam fizički televizor, kad možete da kupite aplikaciju “TV” za jedan dolar i stavite je na zid i gledate šta želite. Neverovatno je kad zamislite koliko fizičkih stvari imamo, a one ne moraju da budu tu i da nam zauzimaju prostor – rekao je Zakerberg.

To ima smisla, ukoliko podražavate ideju da “nosite” kompjuter na svom licu i skroz ste saglasni sa tim da Fejsbuk posreduje u svemu što čujete i vidite.

Međutim, to nije samo TV, i ta filozofija bi mogla da se proširi na pametne telefone, tablete, fitnes trake za trčanje ili bilo koji drugi uređaj koji ima ekran ili preko njega funkcioniše.

Rat svetova

Problem koji se javlja je, naravno, taj, da veliki deo svetske ekonomije zavisi od proizvodnje telefona, televizora, tableta, i svih drugih stvari, koje Fejsbuk misli da može da zameni sa ovom tehnologijom. Čak je i Zakerberg priznao da je dug put pred nama. Tako, platforma “Camera Effects”, može da privuče veliki broj korinika, ali isto tako i da doživi sunovrat. Aplikacije koje su napravljene danas za Fejsbuk kameru mogu da završe kao prve verzije aplikacije koje biste koristili uz pomoć posebnih naočara.

U kratkom roku, Fejsbukova “igra” za pojačavanje realnosti će izgledati kao nadmetanje sa Snepčetom, a to zapravo i jeste.

Na duge staze gledano, Fejsbuk će biti u brobi “sam protiv svih” i u unakrsnoj vatri će se naći gotovo svi, od Epla, Gugla do Majkrosofta.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI