U više od 48 zemalja biće organizovan festival “Jurijeva noć” sa oko 180 događaja kojima će se obeležiti godišnjica leta u kosmos ruskog astronauta Jurija Gagarina. A u Beogradu…

Gagarin, Jurij Gagarin

“Jurijevu noć ove godine proslaviće najmanje 20.000 osoba širom sveta. Drago nam je da obeležavamo prošlost, sadašnjost i budućnost letova u svemir “, napisali su koordinatori događaja na Tviteru, prenosi Tass.

Prema rečima organizatora, 57. godišnjica Gagarinovog leta u svemir u svemirskom brodu Vostok 1, biće obeležena u kampu ekspedicije u srcu Sahare, na Antarktiku, u školama u Indiji i Japanu.

Obeležiće se i u Finskoj, Londonu, Dablinu, Vankuveru, Kaliforniji i Sijetlu.

Posebna priredba posvećena godišnjici Gagarinovog leta biće održana u Observatoriji i Planetarijumu u Nju Hejvenu u Konektikatu.

U američkom svemirskom muzeju na Floridi, o početku svemirske ere govoriće bivši direktor lansiranja svemirskog broda Bob Sik.

Festival “Jurijeva noć” održava se širom sveta od 2001. godine u znak sećanja na Gagarina, prvog čoveka koji je “osvojio” svemir 12. aprila 1961. godine.

Jurij Gagarin je prvi čovek koji je “otputovao u svemir”, odnosno boravio u Zemljinoj orbiti. Let 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici Vostok I trajao je 1 sat i 48 minuta. Gagarin je odmah postao svetski poznata ličnost, ruska atrakcija i jdno vreme visoki funkcioner SSSR. Poginuo je pri rutinskom letu u dvosedu sa još jednim pilotom 27. marta 1969. blizu Kiržača. Nakon njegove smrti, rodni grad Gzack (pored kojeg je selo Klišino u kome se zaista rodio) preimenovan je u Gagarin. Sahranjen je na Crvenom trgu, u zidu Kremlja.

Reply
Share this

Svet