Vaington — Ameriki predsednik Donald Tramp upozorio je Portoriko da nee beskonano dobijati federalnu pomo.

Predstavniki dom Kongresa trenutno razmatra paket pomoi od 36 i po milijardi dolara za tu ameriku teritoriju i druga podruja pogoena uraganima, kao i za Kaliforniju, u kojoj besne poari.

Tramp je na Tviteru kritikovao Portoriko zbog “potpunog nedostatka odgovornosti”, navodei da je “elektrina i sva ostala infrastruktura” bila katastrofalna pre uragana.

Dodao je da je na Kongresu da odlui koliko e novca da odobri, ali i poruio: “Ne moemo da drimo FEMA, vojsku i hitne slube u Portoriku zauvek”, tvitovao je predsednik, prenosi Rojters.

Meutim, Trampov ef kabineta Don Keli rekao je kasnije na konferenciji za novinare u Beloj kui da e “SAD biti uz Portoriko dok se posao ne zavri”.

Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) navela je da e “napustiti ostrvo kada bude stabilizovano”.

“Ameriki dravljani u Portoriku zahtevaju pomo koju bi dobili svi Amerikanci irom nae nacije”, poruio je na Tviteru guverner Portorika Rikardo Rosejo.

Pojedini demokratski zakonodavci kritikovali su Trampove komentare, iznete u trenutku kada se ostrvo i dalje suoava sa brojnim problemima posle uragana.

Lider demokratske manjine u Senatu ak umer optuio je predsednika da se sprema da napusti amerike dravljane, navodi Glas Amerike.

“Tamo je jo katastrofa. Amerikanci i dalje umiru. FEMA mora da ostane dok se ne obavi posao”, odgovorio je umer na Tviteru.

Republikanski kongresmen Skot Peri branio je Trampa, ocenjujui u izjavi za CNN da federalna pomo nije beskonana i da je “razumno” da ostrvo preuzme odgovornost za svoju sudbinu.

Posle oekivanog usvajanja zakonskog predloga o pomoi pogoenim podrujima u Predstavnikom domu, o njemu bi kasnije ovog meseca trebalo da raspravlja i Senat.

Meutim, i republikanski i demokratski zakonodavci saoptili su da e kasnije verovatno biti potrebna dodatna pomo.

Portoriko je i pre uragana bio optereen dugom od gotovo 72 milijarde dolara. Ministarstvo odbrane saoptilo je u sredu da je gotovo 90 odsto stanovnika ostrva i dalje bez struje.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI