Gazprom Media, najveći ruski medijski koncern i ćerka-fima energetskog koncerna bliskog Kremlju, osnovao je dve TV-kompanije u Kaliforniji. “Storyworld Entertainment” i “Storyworld WGA” imaju sedišta u Santa Moniki i u Beverli Hilsu, a proizvodiće zabavne sadržaje za američko tržište.

Gazprom Media u Rusiji kontroliše 38 televizijskih kanala, deset radio-stanica, četiri izdavačke kuće, ima svog satelitskog operatera, nekoliko filmskih studija i desetine onlajn portala. U najpoznatije medije koncerna spadaju radio-stanica “Echo” iz Moskve i TV-kanali NTW i TNT, koji su u okviru Putinove kampanje protiv medija 2001. oduzete od oligarha Vladimira Gusinskog, nakon čega su stavljeni pod upravu koncerna Gasprom.

– Nastojimo da napravimo nešto za internacionalnu publiku. Kako originalne projekte, tako i projekte zasnovane na fromatima TNT – one koji mogu da se realizuju na globalnom planu – kaže o strategiji Storyworld-a Aleksandar Dulerain, bivši glavni producent u TNT, a sada desna ruka Romana Petrenka, bivšeg direktora TNT, koji će u novom projektu imati udeo od pet odsto, dok preostalih 95 drži Gazprom Media, preko fiktivne kompanije na Kipru.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI