Nije mnogo prošlo od kako je francuski predsednik Emanuel Makron sada već čuvenim rukovanjem “izdominirao” nad američkim kolegom Donaldom Trampom. Još manje od kada je zajedno sa Švarcenegerom objavio urnebesan snimak u kojem su ismevali Trampa zbog povlačenja SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma. Ipak, samo jedna noć u Parizu bila je dovoljna da otpočne novo veliko prijateljstvo dvojice lidera.

Donald Tramp doputovao je juče u Pariz gde će danas prisustvovati obeležavanju Dana Bastilje i vojnoj paradi. Mediji su prognozirali da će to biti napet susret, s obzirom na istoriju odnosa dvojice predsednika međutim, desilo se upravo suprotno – rodila se nova ljubav.

Međutim, nije uvek sve bilo bajno u odnosima dva predsednika. Bivši amerčki predsednik Barak Obama, koji je tokom izbora otvoreno podržavao Trampovu kokurentkinju Hilari Klinton i često napadao samog Donalda, dao je svoju podršku upravo Makronu. Tramp na to nije ostao ravnodušan, i tokom predsedničkih izbora u Francuskoj više puta je hvalio i podržavao desničarku Marine Le Pen, sa kojom se mladi Makron borio u drugom krugu za poziciju predsednika.

Ni nakon što su završene izborne bitke, Makron se nije libio da otvoreno govori protiv predsednika najmoćnije države. Kada je Tramp povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, Makron je javno opleo po toj odluci, i čak objavio video poruku na engleskom jeziku u kojoj poziva liberalni svet da nastavi sa brigom o klimatskim promenama bez Amerike, u kojem je “preradio” Trampovu izbornu krilaticu u “Napravimo planetu ponovo velikom”.

Pročitajte još

Ni to nije bilo dovoljno, pa je pre samo dve nedelje objavio podrugljiv video snimak, u kojem zajedno sa glumcem i bivšim guvernerom Kalifornije, Arnoldom Švarcenegerom, ismejao Trampa.

Ali, Tramp je od juče gost Makrona u francuskoj prestonici, a samo jedna noć u Parizu, čini se, bila je dovoljna da se stare razmirice ostave po strani. A tek danas ih očekuje prava poslastica – vojna parada u kojoj će zajedno sa francuskim vojnicima defilovati i američki.

Kako je rekao Tramp juče na konferenciji, uprkos povremenim neslaganjima “prijateljstvo između dve nacije, ali i lično, je neraskidivo”. Sve vreme očinski tapkajući svog novog “ortaka” po ramenu.

– I predsednik Makron i ja razumemo odgovornost da na prvo mesto postavimo interese naših zemalja, a da u isto vreme iskažemo poštovanje prema svetu kojem živimo – rekao je Tramp.

Novinari su naravno pitali i o povlačenju Vašingtona iz Pariskog klimatskog sporazuma, ali se Tramp brzo snašao i dodao da su “SAD i dalje posvećene liderskoj poziciji u zaštiti okoline”.

Veliko razumevanje pokazao je Makron prema Trampu kada mu je usledilo pitanje “da li misli da predsednik Tramp zauzima dovoljno čvrst stav prema Rusiji”.

– Da vam odgovorim na pitanje, ja se neću mešati u unutrašnje poslove SAD, i mislim da je uvek dobra ideja ne mešati se u tuđe privatne živote – odgovorio je Markon na tečnom engleskom jeziku. Reklo bi se da se njegov odgovor posebno svideo Trampu, koji je uskliknuo – “Kakav dobar odgovor!”

Pročitajte još

Tramp je pozvan i da prokomentariše svoju izjavu o bezbednosti Pariza zbog terorističkih napada, u kojoj je rekao da “Pariz više nije Pariz”. Međutim, ovog puta se ogradio.

– Znate šta? Sve će biti u redu jer imate sjajnog predsednika, imate nekoga ko će voditi ovu zemlju na pravi način… Imate čvrstog predsednika, koji neće biti nežan prema onima koji krše zakon, i onima koji vrše nasilje. Zato imam osećaj da ćete imati vrlo miran i lep Pariz, u koji ću ponovo doći – rekao je Tramp. Zatim se okrenuo ka Makronu i dodao “Bolje da uradiš dobar posao, molim te, inače ćeć učiniti da izgledam loše”.

Saradnja SAD i Francuske, naročito vojna, reklo bi se, tako će se nastaviti uprkos razmiricama koje su dvojica predsednika imala. Interesi koje imaju njihove države dovoljno su veliki da prevaziđu prepucavanja preko medija, a ostaje samo pitanje da li će se ta saradnja proširiti sa ulica Pariza na nekom od svetski frontova. Kako je rekao francuski predsednik, od sledeće godine će povećati trošenje za potrebe vojske. Tramp je često govorio kako je Iran najveći finansijer terorizma, a borba protiv terorizma je jedan od primarnih ciljeva obe zemlje.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI