Beograd — U letnjim mesecima umski poari su vrlo esti i prete irom sveta. Ministar Stefanovi navodi da ne postoji rizik od poara u Srbiji.

U ovom trenutku u Kanadi, Kaliforniji gore ozbiljni poari. Takoe, u blizini tornja na Dajbabskoj gori kod Podgorice izbio je poar veih razmera, a ugroene su i kue u podnoju.

Za sada u Srbiji rizik od poara velikih razmera ne postoji, a ministar unutranjih poslova kae da su vatrogasne spasilake jedinice spremne.

Logorska vatra, nepanjom baen pikavac ili spaljivanje trave – u 95% sluajeva, krivac za umski poar je ovek. Prisetimo se 2012.godine, kada je na planini Tari izgorelo 1700 hektara ume.

I dok se region ovog leta ponovo susree sa ovim problemom, u Srbiji je za sada situacija pod kontrolom.

Naelnik uprave vatrogasno-spasilake jedinice Saa Rani kae da se Ministarstvo unutranjih poslova potrudilo da iz svojih budetskih sredstava Sektoru za vanredne situacije donira, tj. kupi opremu koja je ba specijalizovana za gaenje umskih poara.

“To su kamioni koji su terenskog tipa i koji bi u tim ruralnim sredinama poboljali situaciju u gaenju. Takoe se dobila i lina oprema za gaenje umskih poara, u vidu laganih lemova, odela”, naveo je Rani.

Ministar unutranjih poslova istakao je da su vatrogasne spasilake jedinice izuzetno spremne, dok helikopterske jedinice stalno izviaju iz vazduha.

“Nadam se ove godine da emo im nabaviti jedan deo novih protiv poarnih uniformi, dakle imae i dobru opremu, biemo spremni da se uhvatimo u kotac, a delim ovu vau prvu reenicu, nadam se da nee biti tako velikih poara”, navodi Stefanovi.

“Mi smo naravno pre dve godine postali lanica evropskog mehanizma za civilnu zatitu, izmeu ostalog, kojim da kaemo imamo mogunost angaovanja ovog mehanizma u sluaju poara velikih razmera, kao to i sa rusko srpskim humanitarnim centrom pokrivamo jednu zonu, pre svega na jugu Srbije, a mogue i u ostatku zemlje”, dodao je on.

Kao i svakog leta, i ovog se apeluje na graane, naroito u ruralnim sredinama, da ne pale vatru na otvorenom, jer je izmeu ostalog i zakonom zabranjena, ali i da ukoliko primete neki poar u poetnoj fazi, to pre obaveste vatrogasno-spasilake jedinice.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI