Svetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je izveštaj o ekstremnom vremenu koje je pogodilo brojne delove sveta prošlog i početkom ovog meseca.

On 29 June, the Iranian City of Ahvaz registered new record high temperature – 128F (54C). It is the highest June temp ever recorded in Asia pic.twitter.com/UTwVwMGu4E

Vrelina obara rekorde u Iranu, + 50 u SAD

Iranski grad Ahvaz izmerio je 29. juna 53,7°C, što je novi apsolutni temperaturni rekord za tu zemlju. Bilo je to u sklopu toplotnog talasa koji je zahvatio područje Irana, Iraka i Kuvajta.

Toplotni talas zahvatio je krajem prošlog meseca i SAD. Izrazito visoke temperature izmerene su u Las Vegasu u Nevadi, 47,2°C, a u Nidlesu u Kaliforniji temperatura je prešla 50 stepeni i iznosila je 51,7°C. Aerodrom u Finiksu u Arizoni je od 17. do 27. juna imao je 11 uzastopnih vrućih dana s temperaturom višom od 43°C što je ometalo i vazdušni saobraćaj.

Global Warming Tipped Scales in Europe’s Heat Wave https://t.co/eQk9C9CzFY pic.twitter.com/ha1ZxkxPYP

Područje južne i centralne Evrope s temperaturama višim od 40°C, znatno je toplije od izmerenih temperatura od 1981 – 2010. godine. Visoke temperature izazvale su niz šumskih požara u Portugalu i na ruskom Dalekom istoku, strahuje se za useve u Kini, a Velikoj Britaniji je čak zabeležen slučaj da je vrelina rastopila beton na ulicama, prenela je agencija Rojters.

– Suša koja je pogodila delove severoistočne Kine najgora je za ovo doba godine u poslednjih deset godina, u smislu širine pogođenog područja i dužine trajanja – rekao je Ma Venfeng, analitičar konsultantske kuće “Beijing Orient Agribusiness”.

Natprosečne temperature izmerene su i u Maroku i severnom Alžiru. Topliji je čak i Antarktik.

Šest žrtva toplotnog talasa u Hrvatskoj

I na području Balkana izuzetno toplo već nekoliko dana. Šest starijih osoba preminulo je prošlog vikenda u Rijeci od posledica visokih temperatura, dok je veliki broj mlaih osoba kolabirao, preneli su hrvatski mediji.

RHMZ je upozorio da se u Srbiji očekuju i u utorak i sredu veoma visoke temperature koje će ponegde dostići i 40 stepeni.

Pročitajte još:

Vlasti u Srbiji i Hrvatskoj upozorile su danas građane da ne izlaze na sunce i da piju dosta vode dok traje toplotni talas koji je ovog vikenda pogodio Balkan. Temperature su dostigle i 40 stepeni a u nekim oblastima duvaju topli vetrovi, prenosi AP.

Velike temperature uzrokovale su u prestonici Crne Gore požar i prete da ugroze kuće u predgrađu. Plaže na Jadranskoj obali prepune su turista uprkos upozorenjima, a kako se navodi i u tom delu Balkana zabeleženo je nekoliko manjih požara.

Svet se bliži rekordnim temperaturama

Pre nekoliko nedelja WMO objavila da će ova godina biti “još jedna izuzetno topla godina” te da se toplotni talasi događaju neuobičajeno rano. Trend zabeležen u poslednja dva meseca pokazuje da su prosečne mesečne temperature u svetu bile među najvišima od početka beleženja 1880. godine.

Prema standardima WMO-a najviša temperatura vazduha ikad izmerena na Zemlji iznosi 56,7 °C i izmerena je 10. jula 1913. godine u Grinlend Ranču (Dolina smrti) u Kaliforniji. Druge najviše temperature izmerene su nedavno: 54 Celzijusa u kuvajtskom gradu Mitribahu 21. juna ove godine, dok je istog tog dana u iračkoj Basri izmereno 53.9 °C. U Pakistanu je u čak dva grada 28. maja 2017. bilo 53.5 °C.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI