U Italiji je danas na snazi crveni meteo alarm za 14 gradova kao upozorenje na izuzetno visoke temperatrure, a na Sardiniji se očekuje rekordnih 45 stepeni.

Danas je crvenim meteo alarmom obuhvaćeno četiri italijanskih gradova više nego juče.

Zbog visokih temperatura strahuje se od požara, naročito na Siciliji, prenosi agencija “Tanjug”.

Toplotni talas sa severa Afrike juče je u Italiju doneo temperature do 40 stepeni, a deset gradova bilo je označeno crvenom bojom koja je upozorenje na izuzetno visoke temperature.

Prema biltenu Ministarstva zdravlja Italije, alarm se aktivirao juče u Rimu, Bolonji, Torinu, Firenci, Kampobasu, Peskari, kao i u gradovima Rijeti, Frozinone, Bolcano i Peruđa.

Kako je navedeno, oluja i grmljavine očekuju se naredne nedelje u centralnom delu Italije.

U SAD je ovog vikenda na snazi upozorenje zbog opasnog vrelog talasa, posebno u jugozapadnim područjima gde se očekuje temperatura i do 50 stepeni Celzijusa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Isti izvor navodi da se posebno teška situacija očekuje na jugu Kalifornije.

Temperatura od 49 stepeni Celzijusa očekuje se u delovima država Juta, Arizona, Nevada, uključujući grad Las Vegas, prenosi agencija “Srna”.

Nacionalna meteorološka služba apelovala je da stanovništvo preduzme mere predostrožnosti i da što je moguće više smanje boravak na otvorenom.

Temperatura od 46 stepeni Celzijusa zabeležena je juče u Feniksu u državi Arizona, a rekord u tom smislu probijen je u još četiri grada u Kaliforniji.

“Veoma retke, opasne i smrtonosne” temperature očekuju se u velikim područjima Arizone do ponedeljka, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, preneio je Bi-Bi-Si.

Reply
Share this

Blic online