Tlo se nikako ne smiruje. Najgore je već dva dana u Albaniji, ali Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) beleži i nove potrese u svetu. Naime, za dva i po sata dogodilo se više od 10 zemljotresa od kojih je jedan od 5,2 stepena Rihterove skale pogodio greben Karlsberg u Indijskom okeanu, dok su drugi potresi bili blaži.

Prema najnovijim informacijama objavljenim na sajtu EMSC, poslednje blago podrhtavanje od 2,2 stepena Rihterove skale dogodilo se na Havajima. Bilo je blažih potresa i u centralnom delu Kalifornije, dva puta u Jadranskom moru, dok je poslednji zemljotres u Albaniji zabeležen oko 17.30 sati. Epicentar potresa od 2,3 stepena Rihterove skale bio je u 24 kilometara severozapadno od Tirane.

Pre Albanije, zatreslo se tlo u Nevadi i Azornim ostrvima kod Portugala. Najjači od ovih zemljotresa pogodio je greben Karlsberg u Indijkskom okeanu nešto pre 17 sati. Potres je bio jačine 5,2 stepena po Rihterovoj skali.

Blažih potresa je bilo i u Kostarici, australijskoj državi Viktorija i na Havajima, dok se jači potres, oko 4,7 stepeni Rihterove skale dogodio u Nepalu.

Više jačih zemljotresa u Albaniji

Albaniju je juče ujutro u 3.55 sati pogodio razoran zemljotres jačine 6,3 po Rihterovoj skali, a potom još tri jača od 4,5 stepeni. Zatim je usledilo sedam podrhtavanja tla jačine između 4 i 4,5 stepeni i mnogobrojni slabiji zemljotresi. Od juče do danas su se u tom regionu desila ukupno 524 zemljotresa od kojih većina, srećom, nisu imala razornu moć već predstavljaju smirivanje tla. U ovom nizu zemljotresa poginulo je najmanje 29 osoba. Podsetimo, juče je Albaniji zabeleženo ukupno 524 zemljotresa od kojih je većina, srećom, bila blaža.

Reply
Share this

Blic online