Gradonačelnika Enkoridža ne brine to što rakete severnokorejskog lidera Kima Džong Una imaju domet do Aljaske, piše „Foks njuz“.

– Zabrinut sam zbog losova, a ne projektila. Zbog medveda, a ne bombi – izjavio je Itan Berkovic.

Severna Koreja nedavno je uspešno obavila testiranje projektila, za koje je izračunato da mogu doći do Aljaske. Brus Behtol, profesor Univerziteta Angelo u Teksasu, kaže da bi severnokorejski projektil lansiran pod standardnim uglom mogao pogoditi SAD.

Tod Šervud, advokat koji je služio u američkim vazduhoplovnim snagama, smatra da bi SAD žestoko reagovale na potencijalni napad od strane Severne Koreje.

– Više sam zabrinut da li ću pasti sa svoje daske za veslanje (paddleboard) na glečeru. Ne brinem oko ovoga (Severne Koreje) uopšte – istakao je Šervud.

“Vašington post” ukazuje da je za ovaj “ravnodušni stav” Aljaske na potencijalnu pretnju odgovorna njena prošlost. Jedan grad na Aljasci je bombardovan 1942, tokom Drugog svetskog rata, a iste nedelje Japan je okupirao dva Aleutska ostrva. Aljaska je bila u vanrednom stanju i tokom Hladnog rata, zbog velike blizini Rusiji. Neki domovi na Aljasci i dalje imaju bunkere.

Iako su neki ravnodušni prema potencijalnoj pretnji, pravnici se bore da pojačaju odbranu.

– Danas su se ljudi Aljaske probudili da čuju uznemirujuće vesti da je Severna Koreja testirala projektil koji bi u skoroj budućnosti mogao dosegnuti Aljasku. Sada je više nego ikad imperativ za Aljasku, ali i ostatak zemlje, da budemo spremni – izjavio je senator Den Salivan.

Zakon koji je Saliven predstavio u maju sa senatorom Brajanom Šacom podrazumeva postavljanje 28 projektila presretača na tlu širom SAD, od čega bi 14 bilo na Aljasci. Presretač se kreće ka meti na osnovu podataka o praćenju i uništava je silom udara, neutrališući njenu eksplozivnu nuklearnu moć. Mogao bi se lansirati u slučaju najave da projektil ide ka SAD.

– Mesecima govorim da nije pitanje “da li će se”, već “kada će se” Kim Džong Un osposobiti za napad na američke gradove nuklearnim projektilima – rekao je Saliven.

Pentagon ima ukupno 36 projektila-presretača u podzemnim skladištima vojnih baza na Aljasci i u Kaliforniji, a do kraja godine taj broj će porasti na 44.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI