Prvi veliki požari posle petogodišnje suše u Kaliforniji zahvatili su tu američku državu, koja se bori sa rekordnim vrućinama.

Hometown is on fire, ash is raining on us. Thank god for fire fighters. I always forget California is made of matches. pic.twitter.com/GWECXn7FNc

Oko 3.000 vatrogasaca borilo se u subotu sa 17 požara, uz temperature koje su premašile 30 Celzijusovnih stepeni u dolinama i unutrašnjim oblastima, prenosi danas AFP.

Sinoć je lokalizovano samo dva odsto požara u podnožju planina u Sijera Nevadi severno od Sakramenta, koji je uništio 10 kuća i 800 hektara šume, izazvavši evakuacije stanovništva i zatvaranje puteva.

Kalifornijska Služba za šume i protivpožarnu zaštitu saopštila je da su pet stanovnika i jedan vatrogasac zadobili lakše povrede.

U međuvremenu, požar u okrugu San Luis Opispo utrostručio se od subote ujutro, a samo je 10 odsto tog požara lokalizovano, jer borbu protiv vatrene stihije otežavaju vreli, suvi vetrovi.

Oko 17 požara različitih razmera goreli su juče u Kaliforniji, od Nacionalne šume Šest reka na severu do šume San Bernardino istočno od Los Anđelesa.

Upozorenje na veliku vrućinu produženo je do 23 sati sinoć za veći deo južne Kalifornije, dok su rekordne tempererature zabeležene u celom regionu.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI