Los Aneles — Najmanje 13 osoba poginulo u junoj Kaliforniji, koju je pogodila zimska oluja. Rekordne padavine izazvale poplave i pokrenule klizita.

Kako prenosi BBC, 163 osobe su povreene i prebaene u bolnicu, a etiri su u kritinom stanju. Navodi se i da je navodno oko 300 ljudi zarobljeno istono od Santa Barbare.

Policija istie da scene klizita “izgledaju kao bojno polje Prvog svetskog rata”.

Spasilake ekipe helikopterima evakuiu ljude koji su se popeli na krovove. AP navodi da je jedna 14-godinja devojica izvuena iz uruene kue u Montesitu, gde je bila satima zarobljena.

Stanovnicima okruga Santa Barbara je naloeno da se evakuiu, ali je to uinilo samo oko 15 odsto stanovnitva.

Zvaninici strahuju da e broj rtava rasti. Kue su u klizitima pomerene iz temelja, dok voda nosi mulj i kr sa ogoljenih brdovitih podruja kroz naselja do kljune saobraajnice.

Vie kua je uniteno, dok je neizvesna sudbina stanovnika naselja do kojih je teko dopreti zbog oborenih stabala i dalekovoda. Putevi su blokirani, zbog ega su helikopteri korieni ak i tokom oluje, a hiljade ljude ostalo je bez struje.

Spasilake ekipe helikopterima izvlae ljude i prevoze ih na bezbedno mesto, dok se vatrogasci-spasioci probijaju kroz mulj u visini struka. Na pojedinim mestima nanosi mulja visoki su ak metar i po.

Na fotografijana objavljenim na drutvenim mreama vide se prevrnuti automobili du zakrenih puteva i mulj do struka u dnevnim sobama ugroenih kua.

Ekipe rade na raiavanju kra sa puteva u iroj oblasti Los Andjelesa.

Nalozi za evakuaciju izdati su u ponedeljak, jer su meterolozi prognozirali klizita na brdima gde su dosad najvei poari u Kaliforniji besneli prolog meseca, unitivi tamonje rastinje.

Prva znaajna oluja ove sezone donela je veem delu Kalifornije jake vetrove i olujno nevreme, a rekordne kine padavine zabeleene su u zalivskoj oblasti San Franciska.

Meteorolozi su izdali upozorenja na poplave i prognozirali da bi talas hladnoe s jakim vetrovima mogao da donese Los Andjelesu veu koliinu kie nego to je palo u proteklih 10 meseci ukupno.

Reply
Share this