San Francisko — Dvoje bivših zaposlenih u Tviteru i i jedan Saudijac optuženi su u SAD zbog špijunaže na toj društvenoj mreži u korist Rijada, objavilo je američko pravosuđe.

Ali Alzabarah, Ahmad Abuamo i Ahmed Almutairi su “saudijski agenti”, navodi se u saopštenju federalnog tužioca u Kaliforniji Dejvida Andersona.

Abuamo je uhapšen u utorak u Sijetlu, dok su druga dvojica, kako se veruje, u Saudijskoj Arabiji. Ahmed Almutairi je osumnjičen da je bio veza dvojice tehničara Tvitera i saudijske vlade.

Optuženi su pretraživali sisteme Tvitera radi pribavljanja ličnih podataka protivnika saudijskog režima i hiljada drugih korisnika društvene mreže, rekao je Anderson.

Među njima su nalog jednog popularnog novinara koji ima više od milion sledbenika i drugi poznati kritičari vlade u Rijadu, prenosi AP.

U tužbi se takođe tvrdi da su dvojica službenika, koji po prirodi posla nisu imali pristup ličnim informacijama korisnika, dobili kao nagradu sat poznate marke i desetine hiljada dolara uplaćenih na tajne bankovne račune.

Kompanija Tviter je priznala da sarađuje u američkoj istrazi dvojice bivših službenika optuženih o njihovom pristupu ličnim informacijama korisnika, po nalogu saudijske vlade.

“Njujork tajms” navodi da je ovo prvi slučaj da su saudijski državljani optuženi za špijuniranje u SAD.

Reply
Share this

B92 Info