San Francisko — Kompanija Pacifik Gas & Elektrik počela je da isključuje struju u preko 50.000 domaćinstava u severnoj Kaliforniji zbog opasnosti od novih požara.

Suvi vetroviti uslovi obnovili su opasnost od izbijanja požara u sezoni koju su već obeležile smrtonosne vatrene stihije.

Preduzeće je najavilo da je započelo sa smanjenjem napajanja za 33.000 mušterija, a oko 20.000 trebalo bi da usledi za nekoliko sati, prenosi AP.

Isključenja će zahvatiti delove gotovo dva desetine okruga, uglavnom u području Sijera i zalivske oblasti San Franciska, a mogla bi trajati 48 sati.

Preventivni prekidi struje su strategija čiji je cilj sprečavanje požara prouzrokovanih dalekovodima koji su oštećeni ili srušeni usred jakog vetra. PG&E oprema izazvala je nekoliko masovnih požara koji su uništili desetine hiljada domova i uzrokovali smrt više od 100 ljudi od 2017. godine.

“Ovo su vremena izazova. Ne samo da smo na vrhuncu sezone požara, već i mnogi od nas rade od kuće, školuju se od kuće. Razumemo da se poteškoće pojavljuju kada isključimo struju”, rekao je Mark Kvinlan, zadužen za incidente u PG & E dodajući da je to “krajnja opcija””.

Reply
Share this

B92 Info