Svetska meteoroloka organizacija (WMO) objavila je izvetaj o ekstremnom vremenu koje je pogodilo brojne delove sveta u prolom i poetkom ovog meseca.

Iranski grad Ahvaz izmerio je 29. juna 53,7C, to je novi apsolutni temperaturni rekord za tu zemlju. Bilo je to u sklopu toplotnog talasa koji je zahvatio podruje Irana, Iraka i Kuvajta.

Podruje june i centralne Evrope s temperaturama viim od 40°C, znatno je toplije od izmerenih temperatura od 1981 – 2010. godine.

Nadprosene temperature izmerene su i u Maroku i severnom Aliru. Topliji je ak i Antarktik.

Toplotni talas zahvatio je krajem prolog meseca i SAD. Izrazito visoke temperature izmerene su u Las Vegasu u Nevadi, 47,2°C, a u Nidlesu u Kaliforniji temperatura je prela 50 stepeni i iznosila je 51,7°C.

Aerodrom u Finiksu u Arizoni je od 17. do 27. juna imao je 11 uzastopnih vruih dana s temperaturom viom od 43°C to je ometalo i vazduni saobraaj.

I na podruju Balkana izuzetno toplo. est starijih osoba preminulo je prolog vikenda u Rijeci od posledica visokih temperatura.

RHMZ je upozorio da se u Srbiji oekuju i u utorak i sredu veoma visoke temperature koje e ponegde dostii i 40 stupnjeva.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI