Grad Čikago tužiće danas administraciju predsednika SAD Donalda Trampa zbog pretnji da će zakinuti novac za javnu bezbednost za takozvane gradove-skloništa, zbog čega je došlo do eskalacije odbojnosti prema strogim federalnim kaznama za imigrante, objavio je gradonačelnik Ram Emanuel, preneo je “Hafington post”.

Grad-sklonište je grad u SAD i Kanadi koji uskraćuje svoju saradnju vladinim naporima na primeni imigracionog zakona. Protivnici ovakvih skloništa smatraju da gradovi treba da pomažu federalnoj vladi u primeni tog zakona. Vlasti u gradovima-skloništima žele da umanje strah od deportacije i razdvajanje porodica ilegalnih imigranata. To uključuje zabranu ispitivanja ljudi o njihovom imigracioniom statusu od strane policije i poslodavaca, te odbijanje zahteva federalnih vlasti za pritvaranjem imigranata duže od predviđenog, ukoliko su uhapšeni zbog kršenja lokalnog zakona.

Ova tužba dolazi manje od dve nedelje nakon što je državni tužilac Džef Sešens objavio da će američko Ministarstvo pravde zabraniti gradovima pristup određenim programima grantova ukoliko ne dozvole imigracionim vlastima neograničen pristup lokalnim zatvorima i 48-časovno obaveštenje pre nego što oslobode nekog optuženog za imigracione prekršaje.

– Čikago neće dopustiti da njegovi policajci postanu politički pioni. Čikago neće dopustiti kršenje osnovnih prava svojih stanovnika. I, Čikago se nikad neće odreći svog statusa grada u kojem su svi dobrodošli – istakao je Emanuel, inače demokrata.

Pročitajte još

Fond za pravnu pomoć Edvard Birn Memorijal obezbeđivao je novac za stotine gradova, a Trampova administracija zatražila je 380 miliona dolara u fondovima za sledeću godinu. Kako navodi “Hafington post”, Čikago, stalna mesta republikanca Trampa zbog visoke stope ubistava, očekivao je da dobije 3,2 miliona dolara ove godine za kupovinu opreme.

Gradonačelnik kaže da će tužba sprečiti Trampovu administraciju da postavi presedan kojim bi se mogao iskoristiti i protiv drugih fondova.

Prema Trampu i tužiocu Sešensu, federalna vlada traži da se “obruši” na gradove-skloništa, koja nude ilegalnim imigrantima sigurnu luku odbijanjem da koriste opštinska sredstva za primenu federalnih imigracionih zakona. Desetine lokalnih vlada i gradova, uključujući Njujork, Los Anđeles i Čikago, pridružile su se rastućem pokretu uvođenja skloništa.

Ministarstvo pravde kaže da je prošle godine ubijeno više stanovnika Čikaga nego Los Anđelesa i Njujorka zajedno, a tužilac Sešens je prošle nedelje istakao da smo zbog gradova-skloništa “svi mi manje bezbedni”.

– Posebno je tragično što je gradonačelnik manje zabrinut tom neverovatnom brojkom nego što troši vreme i novac poreskih obveznika štiteći imigrante kriminalce i dovodeći policiju Čikaga u veći rizik – navela je portparolka Ministarstva pravde Sara Izgar Flores u saopštenju.

Policija i gradski zvaničnici u gradovima-skloništima kažu da deportovanje ilegalnim imigranata koji nisu optuženi za ozbiljne prekršaje šteti javnoj bezbednosti, jer obeshrabruje imigrante da prijave zločine.

Tužba Čikaga, čiji zvaničnici kažu da su u kontaktu sa drugim gradovima, prvi je izazov Ministarstvo u vezi programa Birn.

I kalifornijski državni tužilac Ksavijer Bekera razmatra sličnu tužbu, izvestio je “Sakramento Bi”.

Trampova administracija, podseća “Hafington post”, do sada se već suočavala sa pravnim bitkama oko svoje politike prema gradovima-skloništima. Prošlog meseca američki sudija odbio je da ponovo razmotri sudsku odluku kojom je blokirano Trampovo naređenje koje uskraćuje šire federalne fondove takvim jurisdikcijama.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI