Vaington — Ameriki savezni sudija noas privremeno blokirao odluku administracije predsednika Donalda Trampa da okona program koji titi mlade imigrante od deportacije.

Ameriki okruni sudija Vilijam Alsap odobrio je zahtev Kalifornije i drugih tuilaca da se sprei ukidanje programa koji titi decu koja su s roditeljima ilegalno dola u SAD dok se ne budu sudski okonale tube pogoenih.

Alsap je rekao da su advokati koji podravaju taj program jasno pokazali da bi mladi imigranti mogli da snose ozbiljnu i nepovratnu tetu ukoliko sud ne bi tako delovao. Sudija je takoe rekao da advokati imaju jake anse da uspeju u tim sudskim postupcima.

Taj program je titio oko 800.000 ljudi koji su dovedeni u SAD ilegalno kao deca ili su doli sa porodicama koje su ostale u SAD i posle isteka vize. Program ukljuuje stotine hiljada mladih fakultetskog uzrasta, koje ameriki mediji nazivaju “Sanjarima” (Dreamers). Program je inicirao bivi predsednik SAD Barak Obama 2012. godine.

Ameriki ministar pravde Def Seens je u septembru prole godine objavio da e program biti postepeno ukinut, navodei da je bivi predsednik Obama prekoraio svoja ovlaenja kada ga je primenio 2012, zaobilazei Kongres.

Ameriko ministarstvo pravde je saoptilo sino da odluka saveznog sudije ne menja injenicu da je program ilegalno zaobilaenje Kongresa i navelo da ima prava da ga ukine.

Tramp je jue na sastankuu Beloj kui sa demokratskim i republikanskim poslanicima oba doba Kongresa pozvao poslanike u Kongresu da pronadju kompromis o imigraciji i reenje o statusu nekoliko hiljada dece koja su ilegalno stigla u SAD ali je ostao nepopustljiv o gradnji zida na granici s Meksikom. Sastanak je bio otvoren za novinare oko sat vremena.

Reply
Share this