Guverner Kalifornije Džeri Braun i Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka, lansirali su novi plan o borbi SAD protiv klimatskih promena– sa ili bez američkog predsednika Donalda Trampa.

Braun i Blumberg objavili su juče “Američi zavet”, inicijativu za održavanje emisije štetnih gasova u skladu sa granicama predstavljenim Pariskim klimatskim sporazumom, piše “Biznis insajder” (BI).

Cilj sporazuma je da se spreči zagrevanje planete za više od 1,5 stepeni Celzijusovih iznad nivoa predindustrijskog doba. Naučnici smatraju da će posledice biti nepovratne ukoliko se pređe ovaj prag.

Tramp je povukao SAD iz ovog sporazuma u junu.

“Američki zavet” daje na težini pokretima koji su nastali nakon ove Trampove odluke, poput “Mi smo još tu” (We Are Still In), “Gradonačelnici za klimu” (Climate Mayors) i Klimatski savez SAD (US Climate Alliance). “Zavet” planira da prati napore ovih inicijativa, kako bi sve grupe koje održale obećanje o održavanju emisije štetnih gasova na nivou od 26-28% do 2025.

“Danas šaljemo jasnu poruku svetu da američke države, gradovi i poslovi idu napred, obavezane Pariskim sporazumom – sa ili bez Vašingtona”, naveo je Braun u pisanom saopštenju.

“Američka vlada se možda povukla iz Pariskog sporazuma, ali američko društvo mu ostaje posvećeno – mi ćemo udvostručiti naše napore da postignemo te ciljeve. Već smo na pola puta”, istakao je Blumberg.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI