Obezbeenje Sobranja je spreilo fiziki sukob predsednika parlmenta Taljata Daferija i dojueranjeg lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Kako prenosi RTS, a javljaju makedonski mediji, incident se dogodio u trenutku kada je bio najavljen poetak rasprave o zakonu o jezicima.

Nikola Gruevski je, kako navode mediji u Skoplju, priao stolu predsednika parlamenta, izvadio Daferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon ega je Daferi proglasio pauzu.

Izmeu Daferija i Gruevskog stalo je obezbeenje, pa je incident prekinut.

Sutinu sukoba u parlamentu Makedonije predstavlja poetak izjanjavanja o zakonu o jezicima, koji e, ukoliko bude usvojen, garantovati jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, emu se poslanici VMRO-DPMNE estoko protive.

Opozicija je, u pokuaju da sprei izglasavanje ovog akta, podnela oko 35.500 amandmana, a predsednik Sobranja je u nekoliko navrata najavio da e zakon biti usvojen bez preterane rasprave o masi amandmana.

VMRO-DPMNE, pak, zahteva da se raspravlja o svakom amandmanu pojedinano.

Sobranje je sredinom januara ve izglasalo ovaj zakon, ali je predsednik Makedonije ore Ivanov odbio da ga potpie, ime se procedura vratila u Sobranje.

VMRO-DPMNE tvrdi da je novi zakon “protivustavan”, kao i da “produbljuje razlike u drutvu na tetu homogenizacije makedonske zajednice”.

Zakon o jezicima, kojim albanski, praktino, postaje drugi zvanini jezik u toj zemlji, bio je jedan od kljunih uslova albanskih partija pred formiranje vladajue koalicije na ijem se elu nalaze SDSM i premijer Zoran Zaev.

Reply
Share this

B92 Vesti