Beograd — Na dananji dan pre tri godine u blizini Beograda sruio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi.

Helikopter se sruio 13. marta, neto pre ponoi, u irem rejonu aerodroma “Nikola Tesla” u Surinu, na povratku iz Rake, odakle je prevozio ivotno ugroenu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehi, pilot kapetan Milovan ukari, zastavnik Neboja Traji, mehaniar leta Ivan Miladinovi, lekar Devad Ljaji, anesteziolog Miroslav Veselinovi i beba iz porodice Ademovi.

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog ega je helikopter, uprkos sloenim meteorolokim uslovima, pokuao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odluio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Ni ili Kraljevo.

Vie javno tuilatvo u Beogradu je 15 meseci posle pada helikoptera saoptilo da nee biti pokrenut krivini postupak protiv osoba koje uestvovale u pripremi i izvrenju zadatka.

Kako je Tuilatvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog dogadjaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umiljajem.

U predistranom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivino pravnu teinu, ve eventualno disciplinsku.

Reply
Share this

B92 Vesti