Nemački predsednik predvodio je komemoraciju povodom 75. godišnjice bombardovanja Drezdena od strane savezničkih snaga na kraju Drugog svetskog rata.

Taj događaj je postao test za način na koji ta zemlja postupa sa svojom nacističkom prošlošću.

Istoričari kažu da je od trodnevnog bombardovanja od 13. do 15. februara 1945. godine američkim i britanskim avionima poginulo 25.000 ljudi.

Slično je bilo i u drugim velikim nemačkim gradovima, ali vatrena oluja izazvana ogromnim požarima u Drezdenu, koju je ovekovečio američki posac Kurt Vonegat u svojoj knjizi “Klanica Broj pet”, i uništavanje velikih delova tog baroknog grada, postali su referentna tačka onih koji bi da prikažu Nemce kao ratne žrtve.

Mit da je od bombatdovanja poginulo čak pola miliona civila, decenijama su propagirali krajnje desničari. Nedavno su to preuzeli članovi nacionalističke stranke “Alternativa za Nemačku” koja je od osnivanja pre sedam godina prerasla u značajnu silu u nemačkoj politici.

Ta stranka s nemačkom skraćenicom AfD, tokom godina se neprekidno kretala sve više udesno. Bjern Heke, regionalni lider AfD-a koji je svojevremeno pozivao na “zaokret za 180 stepeni” načina na koji Nemačka obeležava svoju prošlost, nekad se smatrao sporednom figurom, ali sada predstavlja jezgro stranke.

Kopredsedavajući AfD-a, Tino Krupala, nedavno je izjavio da je bombardovanje Drezdena koštalo “oko 100.000 života”. Stručnjaci odbacuju takve tvrdnje i osuđuju ih kao revizionizam, ali one odražavaju taktiku “Alternative za Nemačku” da skrene pažnju rušenjem tabua.

Prošle nedelje, ta stranka je bacila nemačku politiku u vihor, neočekivano podržavši jednog centrističkog kandidata za guvernera u državi Turingiji. Iznenađena reakcija dveju drugih stranaka – uključujući Hrišćanske demokrate kancelarke Angele Merkel, izazvala je široko negodovanje i brojne ostavke, uključujući i očiglednu naslednicu Angele Merkel.

Marko Vandervic, poslanik Hrišćanskih demokrata, rekao je da je potrebno “uravnotežiti” način na koji se shvata položaj Nemačke u Drugom svjetskom ratu.

“Stalno umanjivanje krivice Nemačke jeste problem. To se mora ukazati u svakoj prilici”, rekao je on.

Istovremeno, Nemcima je potrebno da nađu načine da govore o stradanju svojih građana u Drugom svetskom ratu, dodao je Vandervic.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i vojvoda od Kenta, rođak britanske kraljice Elizabete Druge, večeras su se pridružili hiljadama žitelja Drezdena i formirali ljudski lanac kao gest pomirenja i znak sećanja na žrtve nacističkih zločina i masivnog bombardovanja svih strana tokom Drugog svetskog rata.

Reply
Share this

B92 Info