Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama pokušavaju da saznaju da li krst na ruci milionera nosi neku skrivenu poruku.

U jeku debate demokrata koji se bore kako bi se suprotstavili Donaldu Trumpu, pojavio se zagonetni simbol čije značenje intrigira američku i svetsku javnost.

Tokom rasprave koju su vodili Berni Sanders i Elizabet Voren, u prvi plan je, sasvim neočekivano, došao američki milioner Tom Stejer. Kamere su tokom debate uhvatile detalj na njegovoj levoj ruci. Bio je to zagonetni krst grubo nacrtan olovkom. U svakom kvadrantu nalazio se još jedan manji krst.

Nije prvi put da je vlasnik investicionog fonda viđen u javnosti s ovim znakom. Crtao ga je tokom protekle dve godine, ali sada o tome priča čitava Amerika. Ovaj simbol intrigantniji je od sukobljenih stavova Elizabete Voren i Bernija Sandersa.

Značenje simbola

Poznat je kao jerusalemski krst i simbol je Jerusalemskog kraljevstva iz 13. veka. Nastao je posle krstaških pohoda na zemlje koje su u tom periodu bile naseljene muslimanskim stanovništvom. Ne postoji tačno definisano značenje simbola, a stručnjaci još uvek nagađaju šta bi moglo da predstavlja. Pojedini teoretičari tvrde da simbolizuje Hrista i četiri apostola, Isusove rane na raspeću ili četiri strane sveta.

Simbol potiče iz 13. veka, a svoje mesto našao je na obeležjima feudalnih država. Danas se jedan takav krst nalazi na zastavi Gruzije.

Otkud na ruci Toma Stejera?

Kandidat demokrata je u jednom intervjuu objasnio razloge crtanja krsta na lijevoj šaci:

“Krst simbolizuje istinu koju moramo reći po svaku cenu. Crtam ga već neko vreme kako bi me svakodnevno podsetio da govorim istinu. Kasnije sam otkrio da je reč o jerusalemskom krstu”, rekao je nedavno Stejer.

Prvi put se krst našao na njegovoj ruci tokom zime 2017. godine, da bi godinu dana kasnije Stejer u izjavi za Politiko objasnio da uvek govori istinu, bez obzira na značenje simbola. Tada je objasnio da je reč o međunarodnom simbolu skromnosti, iako nije utvrđena tačnost ove tvrdnje.

Stejer je dugogodišnji sponzor Demokratske stranke. Tokom aktualne kampanje izjavio je da je u 30. godini spoznao Boga. Jedan je od glavnih zagovornika opoziva Donalda Trumpa.

Why is Steyer playing tic tac toe with himself on his hand pic.twitter.com/wpwOlxwr79

— Eli Valley (@elivalley) January 15, 2020

Reply
Share this

B92 Info