Rusiju ne treba zaplaivati, to je postalo posebno jasno nakon nedavne poruke predsednika Rusije Vladimira Putina saveznoj skuptini.

To je izjavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Sada, nakon ove jueranje predstave u parlamentu Velike Britanije, svima bi trebalo da bude jasno da nakon onoga to je govorio predsednik (u nedavnom obraćanju), niko ne moe da ode u parlament svoje zemlje i kae: dajem Rusiji 24 sata. Kakav je to uopte razgovor? Jer, jo jednom govorim — radi se o Londonu, koji je glavni grad nuklearne sile. Kome oni daju 24 sata? Za ta daju 24 sata?“, istakla je Zaharova.

Ona je podsetila da, bez obzira na to kako se odnosili prema Terezi Mej, ona vodi spoljnu politiku nuklearne zemlje, stalnog lana Saveta bezbednosti UN.

„Kada ministarstvo spoljnih poslova ponu da vode ljudi koji nemaju nikakve veze sa spoljnom politikom i koji su celu svoju karijeru izgradili na populizmu… za njih je normalno da izau i ponu da zaplauju. Ne treba zaplaivati“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da britanska premijerka Tereza Mej ne raspolae nikakvim injenicama o umeanosti Rusije u trovanje biveg pukovnika Glavne obavetajne uprave (GRU) Sergeja Skripalja.

„Niko nita ne zna o otrovu, hajde da govorimo iskreno i objektivno, ni Tereza Mej, koja nema nikakve realne injenice u rukama, nije jasno ko nju i kako informie“, rekla je Zaharova u emisiji „60 minuta“ na televiziji „Rusija 1“, prenosi “Sputnjik“.

Britanska strana nije upotrebila nijedan meunarodni pravni mehanizam u istrazi o trovanju biveg pukovnika GRU Rusije, dodala je portparolka ruskog ministarstva.

„Nijedan pravni mehanizam u ijoj osnovi je meunarodno pravo britanska strana u ovom sluaju nije primenila“, istakla je Zaharova.

Komentariući pozivanje britanskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ona je rekla da je ambasadoru reeno da je nedopustiva izjava premijerke Tereze Mej.

„On nije pozvan ni na kakvo javno bievanje. Postavljena su mu ista pitanja koja smo postavili u noti. Naravno, njemu je reeno da su neprihvatljive izjave koje su jue date u Parlamentu Velike Britanije“, navela je Zaharova.

„Sa nae strane, bez obzira na itavu ovu predstavu, na svu ovu histeriju, jo postoji predlog o konkretnom radu na ovom sluaju, na ovom incidentu, kako ga oni zovu, ukljuujući i zato to je povreena dravljanka Rusije. Htela bih da shvatim ta je sa njom“, dodala je Zaharova.

U ponedeljak je britanska premijerka Tereza Mej izjavila da je u trovanje Skripalja „sa visokim stepenom verovatnoće“ umeana Rusija. Ona je Moskvi dala rok do utorka uvee da prui detaljno objanjenje, a u protivnom je obećala da će protiv Rusije uvesti „ozbiljnije mere“.

Ruska strana odbacuje umeanost u trovanje Skripalja. Prema reima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, Moskva nije kriva za ono to se desilo i sve optube u vezi sa tim su „besmislica“.

Skripalj i njegova ćerka pronaeni su 4. marta bez svesti u britanskom Solsberiju. Prema podacima britanske strane, oni su otrovani nervno-paralizujućom supstancom.

Reply
Share this

B92 Vesti