Liderka nemačke Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer sastaće se sa kandidatima koji će je zameniti na mestu vođe stranke sledeće nedelje.

Naglašavajući da je Evropi potrebna sposobna i stabilna Nemacka, Kramp-Karenbauerova je rekla da kancelarka Angela Merkel i njena vlada nastavljaju sa pripremama za nemačko predsedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine.

Kramp-Karenbauer se u ponedeljak odrekla svojih ambicija da nasledi Merkelovu, svoju mentorku, i njihova CDU kreće u izbor novog lidera i kandidata za kancelara na saveznim izborima koji će biti održani oktobra 2021. godine.

Mi ćemo započeti proces odabira sledeće nedelje, rekla je Kramp-Karenbauerova i dodala da je pozvala one čija imena trenutno kruže na razgovor.

“Trenutno u javnosti kruže tri imena”, navela je Kramp-Karrenbauerova.

“Da li će se pojaviti još neko i kog pola će biti, videćemo”, rekla je ona i dodala da će brzina pronalaska naslednika delimično zavisiti i od rezultata njenih razgovora sledeće nedelje.

Među kandidatima koji će je naslediti su bivši šef poslaničkog kluba u Budenstagu Fridrih Merc, ministar zdravlja Jens Špan i Armin Lašet koji, kao i Merc i Špan, potiče iz Severne Rajne-Vestfalije, gde je od 2017. premijer pokrajine i vlada u koaliciji sa Slobodarskom partijom (FDP).

Reply
Share this

B92 Info