Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje pokrenulo je inicijadivu da ponudi osam miliona američkih dolara humanitarne pomoći Severnoj Koreji putem međunarodnih organizacija, preneli su lokalni mediji.

Iz UNICEF-a je saopšteno da će vlada u Seulu danas odlučiti kako će ova sredstva biti raspoređena.

Ministarstvo u Seulu je predložilo da se 4,5 miliona dolara izdvoji za decu i trudnice u Severnoj Koreji putem Svetskog programa UN za hranu, a da se preostala 3,5 miliona doniraju preko UNICEF-a.

– Vlada će odrediti detalje i rok za dostavu pomoći nakon što analizira situaciju u Severnoj Koreji – izjavio je portparol južnokorejskog Ministarstva.

Prema izveštajima UN, suša je u aprilu pogodila delove Severne Koreje u kojima se uzgajaju žitarice i do jula je uništeno više od 59 odsto useva. Iz UN navode da su najugroženija bila polja pirinča, jer ovi usevi zahtevaju velike količine vode.

UN su u avgustu izdvojile 5,9 miliona američkih dolara za pomoć građanima Severne Koreje koji su ugroženi sušom. Iz Svetskog programa UN za hranu Severnoj Koreji je obećana pomoć za oporavak u iznosu od 53 miliona dolara, a ranije su kroz ovaj program pružanje pomoći produžile samo Francuska, Rusija, Kanada i Švajcarska.

Reply
Share this