Senator Kori Buker saopštio je da izlazi iz trke za Belu kuću.

Američki senator Kori Buker, Afroamerikanac koji je kritikovao sve veći nedostatak rasne i etničke raznovrsnosti među kandidatima Demokratske stranke za predsednika SAD, saopštio je da izlazi iz trke za Belu kuću.

Buker, 50-godišnji senator iz savezne države Nju Džersi, obustavio je kampanju dan uoči nove predsedničke debate demokrata u Ajovi, za koju se kvalifikovalo samo šest kandidata, među kojima su svi belci, prenosi Glas Amerike.

Kampanju je vodio pozivajući na ljubav, jedinstvo i zajedništvo u borbi protiv polarizujuće retorike predsednika SAD Donalda Trampa, ali ta poruka povremeno nije odgovarala raspoloženju demokratske baze ogorčene zbog ponašanja šefa države.

U većini anketa Buker je bio najslabije rangiran kandidat demokrata, a u mejlu koji je poslao pristalicama naveo je da više nema novca da nastavi kampanju.

Izlaskom Bukera, u trci za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima 3. novembra ostalo je 12 kandidata, od kojih je Afroamerikanac samo bivši guverner savezne države Masačusets Deval Patrik, koji je kasno počeo kampanju.

Reply
Share this

B92 Info